NAJAVA UJEDINJENJA? Severna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata
Foto: Youtube/The New York Times

popis stanovništva

NAJAVA UJEDINJENJA? Severna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata

Planeta -

Severna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata, pokazali su rezultati popisa stanovništva, što je istorijski pomak za koji neki smatraju da će pomoći da se ta pokrajina odvoji od Britanije i pridruži rskoj.

Prema podacima iz popisa stanovništva sprovedenog 2021. godine, 45,7 posto ispitanika izjasnilo se da su katolici ili da su odgajani kao katolici, u poređenju sa 43,5 posto koji su se izjasnili kao protestanti.

Pre deset godina popis je pokazao da su protestanti, nakon što su prvi put pali ispod granice od 50 posto, ipak bili u većini u odnosu na katolike - 48 prema 45 posto.

Ova promena usledila je čitav vek nakon što je uspostavljena Severna Irska sa ciljem održavanja probritanske, protestantske većine kao protivteže novoj nezavisnoj, pretežno katoličkoj Republici Irskoj na većem delu ostrva.

"Ovo se očekivalo. Već smo videli kako gube svoju političku nadmoć. Gubitak brojčane je samo još jedan udarac", rekao je Diarmaid Feriter, istoričar i pisac.

Popis je pokazao i da je došlo do kako je došlo "pada" britanskog identiteta. Nekih 31,86% identifikovalo se kao Britanci, 29,13% kao Irci i 19,78% kao Severni Irci. U 2011. cifre su bile 40% samo Britanaca, 25% Iraca i 21% Severnih Iraca.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track