REDOVI PRED GLASAČKIM MESTIMA: Referendum o ujedinjenju Donbasa sa Rusijom počeo, međunarodna zajednica strahuje VIDEO
Foto: Printscreen/Dejli mejl

referendum

REDOVI PRED GLASAČKIM MESTIMA: Referendum o ujedinjenju Donbasa sa Rusijom počeo, međunarodna zajednica strahuje VIDEO

Planeta -

Glasanje u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju sa Rusijom počelo je danas.

Referendum će trajati pet dana a preliminarni rezultati se očekuju u sredu.

Ruski mediji prenose da će u utorak moći da se glasa na biračkim mestima, a prva četiri dana policija i ruski zvaničnici ići će od vrata do vrata i skupljati glasove od onih građana koji ne mogu da dođu na biračko mesto, ili će građani moći da glasaju na susednim teritorijama.

Moskva kaže da je razlog tome što strahuju da bi biračka mesta mogla da budu napadnuta. Biračka mesta biće otvorena i u Rusiji.

Na snimcima sa glasačkih mesta vide se gužve.

"Danas u 8.00 po moskovskom vremenu počeo je proces održavanja referenduma o priključenju Ruskoj Federaciji Donjecke Narodne Republike kao subjekta. Glasanje se odvija u ranije utvrđenom obliku na celoj teritoriji DNR, koju kontrolišu vlasti republike“, rekao je za RIA Novosti Vladimir Visocki, predsednik CIK-a DNR.

Sva biračka mesta u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti počela su na vreme, kažu zvaničnici, i u skladu sa planovima.

Uz to, u nekim regionima Rusije otvorena su glasačka mesta za interno raseljena lica. Tako su formirane lokacije u Jakutsku, Mirnom i Nerjungriju, gde rudari iz Donbasa rade u lokalnim rudarskim preduzećima, kao i na Sahalinu.

Na referendumima u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, ruski senatori takođe rade kao posmatrači, rekla je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

Matvijenko je napomenula da uslovi za glasanje diktiraju posebne bezbednosne zahteve, ali je učinjeno sve da se obezbedi transparentnost i otvorenost.

Veća DNR i LNR su početkom sedmice apelovala na šefove republika Denisa Pušilina i Leonida Pasečniku da se odmah održe referendumi o priključenju Rusiji. Takođe 20. septembra, administracije oblasti Herson i Zaporožje objavile su planove za održavanje referenduma u ​​istim datumima.

Kako su naglasili predstavnici regiona, pridruživanje Rusiji bi obezbedilo njihove teritorije i vratilo istorijsku pravdu. Vladimir Putin je rekao da će Rusija podržati odluku koju donesu stanovnici Donbasa i oslobođenih teritorija.

Zapad i Ukrajina strahuju od referenduma jer bi pripajanje skoro 15 posto ukrajinske teritorije Rusiji moglo dodatno da pogorša situaciju i dovede do eskalacije nasilja, naročito posle Putinovog upozorenja da će Moskva koristiti sva sredstva, uključujući nuklearno oružje, da se brani ako njen teritorijalni integritet bude ugrožen.

Kurir.rs/Dejli mejl/Ria Novosti/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track