MUSOLINIJEVI SIMPATIZERI NA ČELU VLADE? Očekuje se laka pobeda desnice u Italiji
Foto: EPA-EFE/ANSA/CLAUDIO PERI

izbori

MUSOLINIJEVI SIMPATIZERI NA ČELU VLADE? Očekuje se laka pobeda desnice u Italiji

Planeta -

Italijanska desničarka Đorđa Meloni izgleda nezaustavljiva: sve ukazuje na to da će na izborima u nedelju odnetni nadmoćnu pobedu i postati premijerka prve posleratne, krajnje desne vlade u Italiji.

Iako su poslednje ankete sprovedene pre dve nedelje, jer po zakonu ne mogu da se organizuju pre izbora, ništa ne ukazuje na moguću promenu trenda.

Desničarska koalicija, koja uključuje Italijansku braću Đorđe Meloni, antiimigrantsku Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italija Silvija Berluskonea po tim anketama trebalo bi da dobije 46 posto glasova.

Levica, predvođena Demokratskom strankom, verovatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvezda nekih 13 posto.

Lider demokrata Enriko Leta praktično je u javnim nastupima priznao poraz ali je ipak pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili rizikuju nadmoćnu pobedu desnice, što će joj omogućiti da menja Ustav.

"Glasaću za Meloni", rekao je 55-godišnji advokat Bernardo. On je dodao da želi da "nauči Demokratsku stranku lekciju" zbog njihove negativne predizborne kampanje koja je bila zasnovana na "mržnji prema drugima".

Ostavka Dragija

Prevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu, pošto su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile podršku, izazvavši neizvesnost u zemlji koja se bori s inflacijom i rekordnom sušom.

Desničarska koalicija obećala je prilično skupa rešenja za porast cena energije i života, ali nije objasnila kako će to platiti, navodi Hina. Evropska unija je predvidela gotovo 200 milijardi evra za postpandemijski oporavak Italije, koja ima drugi najveći državni dug u eurozoni.

Meloni (45), koja njeguje imidž direktne, odlučne osobe, rekla je da će tražiti ponovne pregovore o tom dogovoru, koji zavisi od sprovođenja reformi u Italiji. Levica insistira da je taj novac upitan ako pobedi desnica.

U koaliciji i stranka koja je nastala iz stranke Musolinijevih simpatizera

Na izborima 2018. Italijanska braća dobila su nešto više od četiri posto glasova, a sada u anketama čak 24 posto, uprkos tome što politički potiču od Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija nakon Drugog svetskog rata.

Meloni mami Italijane svojim motom "Bog, domovina i porodica", otimajući podršku nekada popularnom Salviniju, koji je po analitičarima zapečatio svoju političku sudbinu neuspelim pokušajem uzurpacije vlasti 2019. godine.

Još ima prostora za iznenađenja?

Meloni obećava da će smanjiti poreze i birokratiju, povećati potrošnju za obranu, zatvoriti italijanske granice kako bi zaštitila zemlju od "islamizacije", ponovno pregovarati o evropskim ugovorima kako bi vratila više ovlašćenja Rimu i boriti se protiv "LGBT lobija".

Pobeda desničara bila bi "velik rizik" za EU, rekao je Leta za Frans pres, jer "nijednom velikom evropskom zemljom nikada nisu vladale političke snage koje su toliko očigledo protiv ideje zajednice Evrope".

Desnica podeljena zbog rata u Ukrajini

Desnica je duboko podeljena zbog ruske invazije na Ukrajinu. Meloni podržava slanje oružja Ukrajini, a Salvini, dugogodišnji obožavalac ruskog predsednika Vladimira Putina, protivi se sankcijama. Levica pak želi da nastavi tamo gde je proevropski Dragi stao.

Ali njeni pozivi na kontinuitet zvuče manje uverljivo osiromašenim i prestrašenim biračima u jako zaduženoj Italiji od obećanja promena, ističu analitičari.

Još "ima prostora za iznenađenja", rekla je politikolog Nadija Urbinati za list Domani u četvrtak, naročito ako se uzme u obzir da je po anketama 20 posto birača neodlučno.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track