ROJEVI DRONOVA KAMIKAZA GERAN-2 NAPALI ODESU: Prvo se čuo neobičan zvuk, a onda i detonacija! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

IRANSKI REVOLUCIJA U VOJNIM POSLOVIMA

ROJEVI DRONOVA KAMIKAZA GERAN-2 NAPALI ODESU: Prvo se čuo neobičan zvuk, a onda i detonacija! VIDEO

Planeta -

Izrael i Iran, dva ljuta rivala, koja su već 43 godine na ivici sukoba oko siajset tema napravili su pravu revoluciju u vojnim poslovima, kada su razvili dronove kamikaze.

Izraelski su imali premijeru u ratu Jermenije i Azerbejdžana, a Iranski pre svega u obračunu jemnskih Huta koje podržava Iran i Saudijske Arabije, čija naftna postrojenja i aerodrome su zasipali dronovi kamikaze.

Vuk Stosic

Iranski dronovi kamikaze su sad doživeli borbenu premijeru na tlu Evrope. Po prvi put ruska vojska počela je u svojoj istoriji da upotrebljava ovo borbeno sredstvo u ratu sa Ukrajncima. Doduše skriveno, najpre udarom na poljske haubice tipa "Krab" kalibra 155 mm koje koriste Ukrajinci kod Izjuma, Harkova i Hersona 13. septembra 2022. A sada na meti su se našli i vitalni objekti u Odesi, koja je nekako izbegavana poslednjih meseci da bude gađana.

Međutim, sve se promenilo iznenada u petak 23. septembra 2022 kada su se u popodnevnim časovima iznad Odese pojavili rojevi dronova kamikaza "Geran-2" koji nose numeričku oznaku M-214.

U stvari radi se o preimenovanom dronu-kamikazi iranske proizvodnje Shahed-136. O ovom dronu zapadna štampa naveliko je pisala prethodnih nekoliko nedelja da je ruska vojska pokupovala izvesnu količinu ovih dronova kamikaza i koristi ih u napadu na ukrajinsku vojsku.

Ono što se da zaključiti jeste da ovaj dron ima cilndrični trup koji ima krilo duž cele družine trupa sa kojim čini jedinstvenu celinu. Na krajevima sa leve i desne strane nalaze se dva vertikalna stabilzatora. Ovi dronovi kamikaze koriste delta krilo, identično kao izraelski Harop. Ovaj dron kamikaza koristi i za sad nepoznati elektro motor koji pokreće elisu na kraju drona. Pretpostavlja se da se cilj traži pomoću optike, a upravljanje vrši preko upravljačke stanice.

U nosu drona, nalazi se bojeva glava za koju se procenjuje da ima težinu od 60 kilograma.

Shahed 136 ima dužinu 2 metra, raspon krila od 2,5 m. Težina nije poznata

Dronovi kamikaze se lansiraju sa kopnenih lansera horizontalno, sa blagim uglom nagore, a u početnoj fazi lansiranja koristi se raketni motor, da dron dobije dodatno ubrzanje, a onda se u drugoj fazi odbacuje.

Vođenje kako se tvrdi je uz pomoć inercijalne ili satelitske navigacije. Pretpostavlja se da je maksimalni domet 2.000 km.

Veruje se da je dron nastao 2020. jer su se prvi primerci na bojnom polju u Jemenu pojavili već 2021. Neki definišu da ovi dronovi imaju po letnim karakteristikama sličnost sa raketama srednjeg dometa. Osim što ima mogućnost da napadne, dron zahvaljujući i optici može da se koristi kao osmatračko sredstvo.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

04:44

IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track