URSULA ZAPRETILA ITALIJI? Ako pobede desničari, EU ima alate da to reši, setite se Mađarske i Poljske
Foto: EPA Stephanie Lecocq

drama u eu

URSULA ZAPRETILA ITALIJI? Ako pobede desničari, EU ima alate da to reši, setite se Mađarske i Poljske

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je Italiju na posledice ako odstupi od demokratskih načela, uputivši time jedva prikrivenu pretnju uoči nedeljnih izbora, na kojima se očekuje pobeda desnog bloka predvođenog Đorđom Meloni.

Đorđa Meloni
foto: EPA-EFE/FABIO CIMAGLIA

Komentari Fon der Lajen ukazuju na zabrinutost u nekim evropskim prestolnicama zbog predstojećih izbora i sugerišu da bi odnosi između Brisela i Rima mogli da postanu turbulentni ako Meloni i njeni partneri pobede.

"Moj pristup je da koja god je demokratska vlada voljna raditi sa nama, mi radimo zajedno", rekla je Fon der Lajen na Univerzitetu Prinston, SAD, odgovarajući na pitanje postoje li zabrinutosti zbog predstojećih izbora u Italiji.

"Ako stvari krenu u teškom smeru... Govorila sam o Mađarskoj i Poljskoj, imamo alate", dodala je ona.

Mateo Salvini, lider Lige koja je deo desne koalicije, osudio je njene komentare kao "sramotnu aroganciju".

"Što je ovo, pretnja?" napisao je na Tviteru. "Poštujte slobodan, demokratski i suveren glas italijanskog naroda!" dodao je.

Fon der Lajen aludirala je na preporuku Evropske komisije od prošle nedelje da se Mađarskoj onemogući korišćenje oko 7,5 milijardi evra evropskih sredstava zbog korupcije, što je prvi takav slučaj u sklopu mehanizma za zaštitu vladavine prava.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da Fon der Lajen ne želi da se meša u italijansku politiku već da je "isticala ulogu Komisije kao čuvara (evropskih) ugovora u pogledu vladavine prava".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track