REFERENDUM U UKRAJINI, UVOD U JOŠ KRVAVIJI RAT! Analitičari: Ovo nije ni legalno, ni legitimno: DA OVO RADI AMERIKA, SVI BI ĆUTALI
Foto: Kurir TV, AP/Ilya Pitalev, EPA/Stringer

usijanje

REFERENDUM U UKRAJINI, UVOD U JOŠ KRVAVIJI RAT! Analitičari: Ovo nije ni legalno, ni legitimno: DA OVO RADI AMERIKA, SVI BI ĆUTALI

Planeta -

Rat u Ukrajini se dodatno rasplamsava i ulazi u još krvaviju fazu od koje ne strepe samo dve države koje su u sukobu, već čitav svet!

Situaciju dodatno komplikuje i održavanje referenduma u četiri ukrajinske oblasti - Donjeckoj, Luganskoj, Hersonskoj i Zaporoškoj koje su pod ruskom kontrolom.

04:08

REFERENDUM U UKRAJINI, UVOD U JOŠ KRVAVIJI RAT?! Analitičar: Ovo nije ni legalno, ni legitimno: EVROPA VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTA

Glasanje je počelo jutros, trajaće do 27. septembra, a pitanje na koje će stanovnici da se izjasne sa "da" ili "ne" glasi: "Jeste li za otcepljenje od Ukrajine, formiranje nezavisne države i njeno priključenje Ruskoj Federaciji kao subjekta Ruske Federacije?".

Silvija Slamnig, urednica i voditeljka emisije Usijanje
Silvija Slamnig, urednica i voditeljka emisije Usijanjefoto: Printscreen Kurir TV

Rezultat se praktično unapred zna, a vlasti iz Kijeva poručuju da njegovo održavanje uništava svaku šansu za pregovore.

Pomirenje ne vide ni u Moskvi, već su još oštriji - poručuju da mogu da upotrebe nukelarno naoružanje u slučaju ukrajinskog napada na pomenute četiri teritorije. Sve ovo je učinilo da svet zadrhti pred pretnjom koja može da izazove novi sukob svetskih razmera ili nuklearnu katastrofu.

Na ove teme u emisiji Usijanje s voditejkom i urednicom Silvijom Slamnig razgovarali su Slobodan Samardžija, nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve i Milan Đukić, advokat i poslanik u Skupštini AP Vojvodine.

Slobodan Samardžija
Slobodan Samardžijafoto: Printscreen Kurir TV

- Da taj referendumu organizuju SAD bio bi legitiman, ovako kažu da nije. Ovo nije normalna situacija u Ukrajini. Ovo je najava potpune promene sveta. Odluka naroda da se priključi nekoj strani ima opravdanja. Evropa posle ovog više neće postojati - smatra Samardžija.

Milan Đukić
Milan Đukićfoto: Printscreen Kurir TV

- Nije bitno koja država organizuje referendum, međunarodno pravi treba da važi isto za sve. Ovo je daleko od toga i referendum ne može biti ni legalan ni legitiman. Ukrajina je suverena država, a na nju je izvršena agresija. Uslovi za održavanje referenduma ne postoje, imate veliko raseljavanje stanovništva. Putin je napravio nelogičan sled koraka. Pre rata se sastao s liderima oblasti gde je sad raspisan referendum, pa je Duma prihvatila njihovu nezavisnost, a sad raspisuje referendum. Vidi se šta je bila njegova namera sve vreme - kaže Đukić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track