PODIGAO RUKU U ZNAK POBEDE UKRAJINE: Ovako izgleda čuveni PIJANISTA borac AZOV-a iz čeličane AZOVSTALJ posle oslobađanja
Foto: EPA/SECURITY SERVICE OF UKRAINE HAND

rusko zarobljeništvo

PODIGAO RUKU U ZNAK POBEDE UKRAJINE: Ovako izgleda čuveni PIJANISTA borac AZOV-a iz čeličane AZOVSTALJ posle oslobađanja

Planeta -

Tokom opsade Azovstalja u svetskim medijima pojavile su se fotografije ranjenog pripadnika ekstremne organizacije Azov, koji su kad je počep rat u Ukrajini svrtani u Teritorijalnu odbranu.

Radilo se o Mikhailu Dianovu poznatom i kao "Pijanista". Naime fotografi su tad njega uslikali ranjenog sa podignuta dva prsta. Ta slika obišla je svet i postala jedan od simbola bitke za Azovstalj.

Sudbina Dianova bila je navodno prema pisanju zapadnih i ukrajinskih medija neizvesna. Znalo se da se nalazi u ruskom zarobljeništvu, a onda njegova slika se pojavila ponovo kad je obavljena razmena čuvenih 200.

usija i Ukrajina izvele su u sredu neočekivanu razmenu skoro 300 zarobljenika, uključujući komandante bataljona Azov iz Marijupolja i deset stranaca.

Azovstalj, Mykhailo Dianov, Mikailo Danilov, Mihilo Danilov
foto: EPA/SECURITY SERVICE OF UKRAINE HAND

Oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena posle pada Marijupolja. Ukrajina je oslobodila 55 Rusa i Ukrajinaca lojalnih Moskvi. U petak je društvenim mrežama odjeknula vest da se među oslobođenim Ukrajincima našao i muzičar, a kasnije i branilac Azovstalja Mihajlo Dijanov, poznat kao Pijanista.

On je ranjen u šaku tokom odbrane ogromnog fabričkog kompleksa u Marijupolju. Na Fejsbuku je objavila ukrajinska novinarka portala Cenzor. NET Violeta Kirtoka, da je Dijanovu potrebna pomoć za lečenje posle ruskog "lečenja” u zatočeništvu. Ona je objavila šokantnu fotografiju deformisane ruke Mihajla Dijanova i navela da njegovoj ranjenoj ruci nedostaje 4 centimetra kosti i prokomentarisala da je to cena ruskog zatvora.

Korisnici Tvitera koji masovno dele fotografiju ogorčeni su i osuđuju postupanje prema Dianovu u zatočeništvu. "Skinuli su mu zavoje sa ruke i ostavili je da istruli. Sada je deformisana i nedostaje oko 4 cm kosti“, rekao je jedan korisnik Tvitera, rekavši da je Dijanovu potrebna operacija.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track