SVOJIM RUKAMA VRAĆA ISTORIJU IRAKA: Vajar iz Mosula rešio da obnovi skulpture uništene u vreme okupacije Islamske države!
Foto: Reuters

bravo

SVOJIM RUKAMA VRAĆA ISTORIJU IRAKA: Vajar iz Mosula rešio da obnovi skulpture uništene u vreme okupacije Islamske države!

Planeta -

Pažljivo isklesane gravure iračkog vajara Haleda el Abadija, na kojima su lavovi, kočija i ptice, ukrašavaju njegovu radionicu u Mosulu. One predstavljaju ispunjenje njegovog sna da se obnovi ono što je uništeno tokom turbulentnih godina rata.

Nove generacije

- Tokom vlasti Islamske države, kad smo moj kolega i ja šetali okolo, videli smo statue koje su uklonjene i srušene kapije. Bili smo zaista uznemireni zbog toga - rekao je El Abadi za Rojters.

Njegovi murali od gline odražavaju dugu istoriju zemlje - od asirskog perioda do okupacije Islamske države.

Haled el Abadi
foto: Reuters

- Želimo da podsetimo buduće generacije da je ovo istorija Ninive - rekao je on misleći na drevni asirski grad koji se nalazio u blizini modernog Mosula.

- Ovo je istorija Mosula. Ovo je istorija Iraka.

Dvorište u kom je izloženo oko 20 murala nalazi se u starom Mosulu, delu grada koji je pretrpeo znatnu štetu tokom rata.

Haled el Abadi
foto: Reuters

Džihadisti Islamske države osvojili su Mosul 10. juna 2014, u vreme najvećeg širenja teritorije ove ekstremističke organizacije. Iračka vojska ga je oslobodila 21. jula 2017, ali posle teških borbi u kojima su uništili mnoge drevne skulpture i građevine.

Kulturno nasleđe

Bogato kulturno nasleđe zemlje je razarano tokom sukoba vođenih u Iraku poslednje dve decenije.

Haled el Abadi
foto: Reuters

Prošle godine drevne skulpture koje su opljačkane i prokrijumčarene iz Iraka nakon američke invazije 2003, bile su izložene u Bagdadu. Među njima je bila i 3.500 godina stara glinena ploča na kojoj je deo Epa o Gilgamešu, drevnog sumerskog književnog dela i jednog od najstarijih epova u istoriji književnosti.

Charlotte Bruneau (Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track