Najnovije vesti

ISPEGLALA IMIDŽ FAŠISTE: Na izborima u Italiji favoriti Đorđa Meloni i njeni desničari
Foto: Printscreen YouTube

Dojče vele

ISPEGLALA IMIDŽ FAŠISTE: Na izborima u Italiji favoriti Đorđa Meloni i njeni desničari

Planeta

Đorđa Meloni (Giorgia) i njena ekstremno desničarska stranka "Braća Italije" imaju najveće šanse da pobede na sutrašnjim parlamentarnim izborima, preneo je Dojče vele Dojče vele (Deutsche Welle - DW) i dodao da je Melonijeva trudila da odbaci imidž fašiste i ublaži retoriku prema Evropskoj uniji (EU), ali je ipak ostala oštra kritičarka.

Ona je u poslednje vreme uspela da ispegla imidž fašiste. Političku karijeru počela je u jednoj neofašističkoj omladinskoj organizaciji, a potom je postala liderka krajnje desničarske stranke "Braća Italije".

Već tri godine pokušava da tu partiju prikaže kao umereniju. Više ne želi da Italija napusti EU i da vrati italijansku liru, već samo hoće reforme EU po meri Italije.

Za razliku od drugih desničara u Evropi, Đorđa Meloni je osudila rusku agresiju, zalaže se za sankcije i isporuku oružja Ukrajini.

Cene energenata, inflacija i posledice pandemije korona virusa bile su glavne teme kampanje i televizijskih debata. Desničarske i levičarske stranke obećavaju više socijalnih davanja.

U ispitivanjima javnog mnjenja, Đorđa Meloni je poslednjih sedmica uvek bila ispred drugoplasiranih socijaldemokrata.

"Braća Italije" bi sutra mogla da osvoje 25 odsto glasova, a socijalistička Demokratska partija 22 odsto.

S obzirom da Đora Meloni želi koaliciju sa dve desničarske stranke - Ligom Matea Salvinija (Matteo) i drugom, Napred Italija Silvija Berluskonija (Berlusconi), desničarski savez bi mogao da ima sigurnu većinu u oba doma parlamenta, dodao je DW.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja