KIMOVA DOBRODOŠLICA ZA KAMALU? Severna Koreja ispalila raketu uoči posete potpredsednice SAD Seulu!
Foto: EPA / KCNA

opasno

KIMOVA DOBRODOŠLICA ZA KAMALU? Severna Koreja ispalila raketu uoči posete potpredsednice SAD Seulu!

Planeta -

Severna Koreja je ispalila balističku raketu u more u blizini svoje istočne obale, uoči planiranih vojnih vežbi južnokorejskih i američkih snaga koje uključuju nosač aviona i posetu regionu potpredsednice SAD Kamale Haris.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je to balistička raketa kratkog dometa ispaljena iz oblasti Taechon u severnokorejskoj provinciji Pjongjang nešto pre 7 sati ujutru.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je Japan procijenio da je dostigao maksimalnu visinu od 50 km i da je možda leteo nepravilnom putanjom. On je dodao da je projektil pao van ekskluzivne ekonomske zone Japana i da nema izveštaja o problemima u pomorstvu ili vazdušnom saobraćaju.

Japan je odmah reagovao Mnoge rakete kratkog dometa koje je Severna Koreja testirala poslednjih godina dizajnirane su da izbegnu raketnu odbranu manevrisanjem u letu i letenjem nižom, silaznom putanjom, kažu stručnjaci.

"Ako se uračunaju lansiranja krstarećih raketa, ovo je devetnaesto lansiranje, što je tempom bez presedana. Akcija Severne Koreje predstavlja pretnju miru i bezbednosti naše zemlje, regiona i međunarodne zajednice, a da to učini tokom invazije na Ukrajina se dešava je neoprostivo“, rekao je Hamada.

On je dodao da je Japan uputio protest preko ambasade Severne Koreje u Pekingu.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da je upoznata sa lansiranjem i da se blisko konsultuje sa saveznicima, potvrđujući američku posvećenost odbrani Južne Koreje i Japana.

„Iako smo ocenili da ovaj događaj nije predstavljao neposrednu pretnju američkom osoblju ili teritoriji, ili našim saveznicima, lansiranje projektila naglašava destabilizujući efekat severnokorejskog nelegalnog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila.

Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju Lansiranje je usledilo nakon dolaska američkog nosača aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan u Južnu Koreju da učestvuje u zajedničkim vežbama sa južnokorejskim snagama, a uoči planirane posete Kamale Haris Seulu ove nedelje.

To je bio prvi put da je Severna Koreja izvela takvo lansiranje otkako je početkom juna ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa u jednom danu, što je navelo Sjedinjene Države da zatraže dodatne sankcije zbog kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je odbacila rezolucije UN kao kršenje njenog suverenog prava na samoodbranu i istraživanje svemira i kritikovala je prethodne zajedničke vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao dokaz njihove neprijateljske politike. Vežbe su kritikovale i Rusija i Kina, koje su pozvale sve strane da ne preduzimaju korake koji podižu tenzije u regionu.

Nakon što je Severna Koreja izvela neviđeni broj raketnih testova ranije ove godine, uključujući svoje interkontinentalne balističke rakete po prvi put od 2017. godine, Sjedinjene Države i Južna Koreja rekle su da će pojačati zajedničke vežbe i vojne demonstracije moći da odvrate Pjongjang.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track