PRVI REZULTATI IZBORA U ITALIJI: Desničarka Đorđa Meloni na putu da pobedi i postane prva žena premijer
Foto: EPA Giuseppe Lami

ankete

PRVI REZULTATI IZBORA U ITALIJI: Desničarka Đorđa Meloni na putu da pobedi i postane prva žena premijer

Planeta -

Desničarska političarka Đorđa Meloni na putu je da pobedi na parlamentarnim izborima u Italiji i postane prva žena premijer, prenosi BBC rezultate prvih izlaznih anketa.

Njena koalicija desnih stranaka prema navodima BBC-a osvojila je od 41 do 45 odsto glasova. Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom levog centra, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova. Pokret pet zvezdica je prema izlaznim anketama dobio između 13,5 i 17,5 procenata.

Liderka stranke Italijanska braća Đorđa Meloni glasala je oko 22 sata i to tek pred samo zatvaranje birališta.

Više od 50 miliona građana Italije glasalo je za novi parlament. Izbore je obeležio slabiji odziv glasača. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do 18 sati odziv bio oko 50 odsto što je osam odsto manje u odnosu na izbore 2018. godine.

Delimični rezultati biće poznati sutra ujutru.

Vanredni izbori usledili su nakon ostavke premijera Marija Dragija u julu kad se vladajuća koalicija raspala pošto je Pokret pet zvezda bojkotovao glasanje o poverenju Vladi.

Naredni italijanski premijer će voditi 68. vladu zemlje od 1946. godine i suočiće se sa mnoštvom izazova, posebno sa rastućim troškovima energije, kao i sa javnim dugom, koji iznosi oko 150 odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track