VAŽAN DAN ZA ČOVEČANSTVO PRED NAMA: Naučnici prvi put pokušavaju da skrenu asteroid sa puta SUDAR NA 11 MILIONA KM OD ZEMLJE
Foto: Shutterstock

misija

VAŽAN DAN ZA ČOVEČANSTVO PRED NAMA: Naučnici prvi put pokušavaju da skrenu asteroid sa puta SUDAR NA 11 MILIONA KM OD ZEMLJE

Planeta -

Da li je moguća odbrana od asteroida saznaćemo sutra otprilike jedan sat posle ponoći!

Ukoliko sve prođe kako treba biće to spektakularni sudar letelice NASA sa asteroidom, koji, nažalost koji, nećemo moći da pratimo u visokoj rezoluciji ošto će se letelica nazvana "Dart" zakucati u asteroid Dimorfos na razdaljini od 11 miliona kilometara od Zemlje.

Očekuje se kompletno uništenje 330 miliona dolara vredne letelice koja će se sa asteroidom sudariti pri brzini od sedam kilometara u sekundi i to sve u ime planetarne odbrane.

Asteroid Dimorfos ne predstavlja pretnju po Zemlju, a sudar sa letelicom Dart (u prevodu "bodlja" odnsono akronim za "double asteroid redirection test") je eksperiment kojim treba da bude utvrđeno da li je moguće skrenuti svemirsko kamenje u slučaju da predstavlja opasnost po planetu.

Stručnjaci žele da vide da li precizni udar može dovoljno da gurne asteroid i skrene ga sa postojećeg kursa kako bi jednoga dana čovečanstvo moglo da izbegne sudbinu dinosaurusa.

- Ovo je komplikovana igra svemirskog bilijara. Želimo da iskoristimo što više kinetičke energije iz "Darta" da pomerimo asteroid - objašnjavaastronom i član Nasinog tima zaduženog za "Dart" profesor Alan Ficsimons.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja