FUNTA SE STRMOGLAVILA: Britanska valuta pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar
Foto: Shutterstock

ekonomska kriza

FUNTA SE STRMOGLAVILA: Britanska valuta pala na rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar

Planeta -

Britanska funta je u ponedeljak pala 4 procenta, na novi rekordno nizak nivo u odnosu na američki dolar.

Pad funte na 1,035 dolar usledio je kada su se berze u Aziji i Australiji otvorile, produžavajući pad od 2,6% od petka - i podstakao predviđanja da bi funta mogla dodatno da padne u odnosu na dolaru narednim mesecima.

Pad valute bez presedana usledio je nakon objave britanskog ministra finansija Kvasija Kvartenga u petak da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvesti najveće smanjenje poreza u poslednjih 50 godina kako bi povećali potrošnju.

Nove fiskalne mere za smanjenje poreza, koje uključuju ukidanje planova za povećanje poreza na korporacije i smanjenje gornje granice za bonuse bankara, kritikovala je opozicija, pa čak i neki članovi premijerkinih konzervativaca.

"Bojim se da je to vrsta stvari koja se obično pokušava bezuspešno u zemljama Latinske Amerike“, rekao je BBC-u bivši kancelar Torijevaca, lord Ken Klark.

Funta je pogođena nizom slabih ekonomskih podataka, ali i strmim usponom američkog dolara koji investitori vide kao "utičište" u neizvesnim vremenima. Evro je takođe dostigao 20-godišnji minimum u odnosu na dolar od 0,964 za dolar.

Ali ekonomski izgledi u Velikoj Britaniji znače da funta pati više od većine, suočena sa katastrofalnom energetskom krizom i najvećom inflacijom među zemljama G7.

Prethodni rekordno nizak nivo britanske funte u odnosu na američki dolar bio je pre 37 godina, 25. februara 1985. godine, kada je 1 funta vredela 1,054 dolara.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track