DANSKA OKTRILA OPASNO CURENJE GASA I BLIZINI GASOVODA SEVERNI TOK 2: Zabranjena plovidba u radijusu od pet nautičkih milja
Foto: Printscreeen Youtube

Baltičko more

DANSKA OKTRILA OPASNO CURENJE GASA I BLIZINI GASOVODA SEVERNI TOK 2: Zabranjena plovidba u radijusu od pet nautičkih milja

Planeta -

Danska agencija za pomorski saobraćaj potvrdila je „opasno curenje gasa“ u Baltičkom moru u blizini trase neproverenog gasovoda Severni tok 2, koji prolazi ispod Baltičkog mora od ruske do nemačke obale.

Operater gasovoda, kompanija Severni tok 2, takođe je ocenio da se to vrlo verovatno dogodilo u okviru ovog gasovoda.

Kako je agencija objasnila, curenje gasa, koje je "opasno po pomorski saobraćaj", otkriveno je jugoistočno od danskog ostrva Bornholm.

Zabranjena je plovidba u radijusu od pet nautičkih milja od mesta curenja gasa“, naglasili su.

U kompaniji Severni tok 2, sa sedištem u Švajcarskoj, već u ponedeljak uveče zabeležen je pad pritiska, a o događaju je obavešten i nadležni danski državni organ.

„Veoma je verovatno da je došlo do curenja gasa u gasovodu“, rekao je portparol kompanije Ulrih Lisek, objašnjavajući da je gasovod, koji inače nikada nije bio u upotrebi, ipak bio spreman za tehnički rad i samim tim napunjen gasom.

Projekat gasovoda Severni tok 2, koji je izgrađen sa ciljem da se udvostruči kapacitet podmorskog uvoza ruskog gasa, Berlin je zvanično zaustavio krajem februara ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu. Severni tok 2, kompanija odgovorna za gasovod, otpustila je svih svojih oko 140 zaposlenih početkom marta. Pored ruskog energetskog giganta Gasproma, konzorcijum koji gradi Severni tok 2 uključivao je i Roial Dutch Shell, OMV, Uniper, Vintershall i Engie Energi.

Nemačka, koja je u velikoj meri zavisna od uvoza ruskih fosilnih goriva, suočava se sa pritiskom otkako je projekat Severni tok 2 zaustavljen da bi svoje energetske potrebe zamenio izvorima energije iz drugih krajeva.

Ruski energetski gigant Gasprom je poslednjih meseci postepeno smanjivao količinu gasa koji se isporučuje Severnim tokom 1, sve dok nije u potpunosti prekinuo snabdevanje krajem avgusta, okrivljujući za komplikacije zapadne sankcije Rusiji.

S druge strane, Nemačka je zvanično optužila Moskvu da koristi energiju kao oružje usred tenzija koje su rezultat rata u Ukrajini.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track