PUKOTINE NA SEVERNOM TOKU 1 I 2! Došlo do curenja na gasovodima; oglasio se Kremlj: Možda je sabotaža?
Foto: AP

napeta situacija

PUKOTINE NA SEVERNOM TOKU 1 I 2! Došlo do curenja na gasovodima; oglasio se Kremlj: Možda je sabotaža?

Planeta -

Švedske vlasti saopštile su danas da su izdata upozorenja na dva curenja gasovoda Severni tok 1 u švedskim i danskim vodama.

- Postoje dva curenja na Severnom toku 1, jedno u švedskoj ekonomskoj zoni i jedno u danskoj ekonomskoj zoni. Oni su veoma blizu jedno drugom, rekao je Rojtersu portparol švedskih pomorskih vlasti.

Curenje je locirano severoistočno od danskog ostrva Bornholm, rekao je portparol, uz napomenu da se uzrok incidenta još utvrđuje.

Danske vlasti upozorile su u ponedeljak brodove da izbegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa iz ruskog gasovoda Severni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Severnom toku 1.

Nemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu.

Plan je bio da Severni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Predsednik nemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je da je zbog pada pritiska u oba gasovoda "sitauacija nepeta".

Кremlj: Severni tok je možda sabotiran

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, izjavio je danas da je oštećenje gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 možda prouzrokovano sabotažom.

- U ovom trenutku ne možemo da isključimo nijednu opciju, rekao je Peskov na pitanje da li je sabotaža uzrok oštećenja gasovoda.

On je dodao da je Кremlj "veoma zabrinut" zbog situacije sa gasovodima, što zahteva hitnu istragu jer je to problem energetske bezbednosti celog kontinenta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track