EKSPLOZIJA POD VODOM? Ovako izgleda curenje gasa iz Severnog toka u Danskoj VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

sabotaža

EKSPLOZIJA POD VODOM? Ovako izgleda curenje gasa iz Severnog toka u Danskoj VIDEO

Planeta -

Danske vlasti objavile su snimak curenja gasa na Severnom toku.

Kremlj je ranije saopštio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Evropska komisija navodi da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja gasa u dva cevovoda koji dopremaju ruski gas u Evropu.

Nord Stream AG, kompanija koja upravlja gasovodom, saopštio je juče da su tri morske linije Severnog toka za jedan dan doživele štetu "bez presedana".

"Ne može se odbaciti nijedna opcija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov kad je upitan o mogućnosti sabotaže.

Danska energetska uprava (DEA) saopštila je da ističe mnogo gasa i da je rupa na Severnom toku 2 velika. Iz DEA navode da se očekuje da će curenje potrajati još nekoliko dana, možda čak i nedelju.

Danske vlasti navode da velika količina mehurića na površini pokazuje da je rupa u cevi jako velika i izdale su upozorenje za plovidbu u krugu od pet nautičkih milja od curenja.

Danska vojska objavila je snimak iz helikoptera na kom se vide mehurići na površini mora koji nastaju zbog curenja gasa. Svetske agencije navode da je mrlja široka više stotina metara.

Švedska nacionalna televizija SVT javlja da su seizmolozi registrovali podvodne eksplozije u blizini gasovoda u proteklih 36 sati.

"Nema sumnje da se radi o eksplozijama", rekao je Bjorn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži (SNSN).

Prema njegovim rečima, prva eksplozija zabeležena je u 2.03 u noći na ponedeljak, a druga u 19.04 u ponedeljak.

Upozorenja o curenju gasa stigla su iz pomorske uprave u ponedeljak u 13.52 odnosno 20.41, nakon što su brodovi videli mehuriće na površini.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track