ZAŠTO BI PUTIN DIGAO U VAZDUH SEVERNI TOK? Kakvu korist bi Rusija imala od sabotaže gasovoda?
Foto: STEFAN SAUER / AFP / Profimedia, EPA / SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK

analiza

ZAŠTO BI PUTIN DIGAO U VAZDUH SEVERNI TOK? Kakvu korist bi Rusija imala od sabotaže gasovoda?

Planeta -

Sumnja da je gasovod Severni tok sabotiran zvuči kao nešto što dolazi iz priručnika Vladimira Putina o panici, eskalaciji i preusmeravanju događaja, piše britanski Telegraf.

Ilegalni rat u Ukrajini bivšeg agenta KGB-a izazvao je sankcije Zapada bez presedana. Međutim, ruski predsednik je uveren da njegov narod može da izdrži ekonomske nedaće mnogo duže i bolje od Evropljana.

Putinova računica kaže da će skok cena gasa i, kao posledica toga, troškova života u Evropi, kontinentu koji zavisi od ruskih energenata, na kraju okrenuti situaciju u njegovu korist.

Cene gasa u Evropi padale su protekla četiri dana, a onda su u utorak, nakon vesti o navodnoj sabotaži Severnog toka, porasle za 20 posto. U Velikoj Britaniji porasle su za 33 posto.

U Severnom toku 2 nalazilo se 117 miliona kubnih metara prirodnog gasa vrednog 237 miliona evra po trenutnim cenama. ali, piše britanski list, Putin je i ranije pokazao da je spreman da žrtvuje dragoceni gas i koristi ga kao oružje. Rusije je u avgustu kod granice sa Finskom dnevno spaljivala gas u vrednosti od 9,3 miliona evra umesto da ga izveze u Evropi.

Severni tok 2 nikad nije bio u funkciji, a šanse da bi mogao biti u bliskoj budućnosti su izuzetno male. Nemačka je odlučila da ne odobri taj projekat neposredno pre nego početka rata u Ukrajini.

Severni tok 1, koji je godinama snabdevao Evropu ruskim gasom, nije ono što je nekad bio. Rusija ga nije uključila otkad ga je zatvorila zbog održavanja u avgustu.

Zašto bi Moskva odabrala upravo ovaj trenutak za sabotažu Severnog toka, pod uslovom da Rusija zaista stoji iza napada?

EU je počela da radi na novom paketu kaznenih mera protiv Rusije. Mađarski premijer u Viktor Orban već poziva da se odustane od novih sankcija, a da se postojeće ukinu, a nova italijanska vlada deluje da će biti manje oštra prema Rusiji od prethodne.

Putinu itekako odgovara da slomi moral Evrope u trenutku kad su evropske vlade pod pritiskom gnevnih birača, koji strahuju od zime koja dolazi.

Tajming sabotaže je bio savršen. Novi gasovod između Norveške i Poljske pušten je u promet u utorak, tačno kad su počele da stižu vesti o mogućoj sabotaži. Nalazi se vrlo blizu Severnom toku 2.

Varšava je sve bliža potpunom odvajanju od ruskog gasa i "nezavisnost" očekuje do kraja godine. Novi baltički gasovod je samo deo širih napora Evrope da pronađe alternativne snabdevače i napuni rezerve plina gasa zimskih temperatura.

Od početka rata u Ukrajini, Norveška je počela da zamenjuje Rusiju kao glavni snabdevač EU prirodnim gasom. Podvodne eksplozije mogle bi biti upozorenje Norvežanima šta bi Rusija mogla da uradi njihovim gasovodima ako bude saterana u ćošak.

Mesto eksplozija na Severnom toku 2 je vrlo blizu novom baltičkom gasovodu.

Samo prošle sedmice Moskva je tvrdila da Ukrajina planira "teroristički" napad na gasovod Turkstrim, kojim ruski gas dovodi u Evropu.

Norveški regulatori pozvali su na povećan oprez nakon upozorenja naftnih i gasnih kompanija da su neidentifikovani dronovi viđeni kod njihovih postrojenja u moru.

Dok preti nuklearnim ratom, Kremlj takođe i signalizira da bi mogao da eskalira sukob na načine koji su nekad smatrani nezamislivim.

Bez norveškog gasa zima u Evropi bi bila duga, hladna i skupa. Rusija se još jednom oslanja na zimu, faktor koji joj je toliko puta u istoriji pomogao da pobijedi svoje neprijatelje, kako bi osigurala pobedu u energetskom ratu protiv Zapada.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track