NIKADA, NIKADA, NIKADA! Bajden poručio da SAD ne priznaju rezultate referenduma i pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

NIKADA, NIKADA, NIKADA! Bajden poručio da SAD ne priznaju rezultate referenduma i pripajanje ukrajinske teritorije Rusiji

Planeta -

SAD "nikada, nikada, nikada“ neće priznati pokušaj Rusije da anektira teritoriju Ukrajine, rekao je američki predsednik Džo Bajden nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaze o nezavisnosti Zaporožja i Hersona.

"Sjedinjene Države, želim da budem vrlo jasan u vezi sa ovim, nikada, nikada, nikada neće priznati pretenzije Rusije na suverenu teritoriju Ukrajine“, rekao je Bajden.

Ruski predsednik je u četvrtak potpisao dva ukaza o priznavanju Zaporožja i Hersona kao nezavisnih teritorija, čime je otvoren put za njihovo pripajanje Rusiji zajedno sa Donbasom.

U dokumentima, objavljenim u ruskim državnim medijima, kaže se da se nezavisnost dva regiona priznaje u skladu sa međunarodnim pravom i "utemeljena u Povelji Ujedinjenih nacija“.

Međutim, generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da svaka aneksija teritorije neke zemlje na osnovu upotrebe sile krši Povelju UN i međunarodno pravo.

To je "opasna eskalacija" kojoj "nije mesto u savremenom svetu", rekao je on.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izrazio protivljenje tom planu i pozvao ruskog lidera da smanji tenzije i pruži još jednu šansu mirovnim pregovorima sa Ukrajinom.

Moskva je spremna za današnji govor Putina koji će proglasiti četiri ukrajinska regiona - Lugansk, Donjeck, Zaporožje i Herson delom Rusije.

Rezultate referenduma o prijapajanju Rusiji, Ukrajina i Zapad odbacuju, ali će bez obzira na to, dva doma ruskog parlamenta formalno ratifikovati taj potez sledeće nedelje.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track