PUTIN DANAS PRIPAJA UKRAJINSKE REGIONE RUSIJI: Sledi li eskalacija sukoba?
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

rat u ukrajini

PUTIN DANAS PRIPAJA UKRAJINSKE REGIONE RUSIJI: Sledi li eskalacija sukoba?

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je sinoć ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast u Ukrajini priznaju kao nezavisne teritorije.

Kremlj je juće saopštio da će se ruski predsednik u petak (danas) sastati sa liderima okupiranih oblasti i tom prilikom potpisati sporazum o njihovom pripajanju Ruskoj Federaciji.

Putin će potom prisustvovati ceremoniji u Kremlju na kojoj će regioni zvanično biti priključeni Rusiji, a kako prenosi BBC sve je spremno u Moskvi za tu svečanost.

Referendumi o pripajanju Rusiji koji organizovani u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (koje je Rusija ranije priznala kao nezavisne), Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti završeni su u utorak. Velika većina stanovnika koji su izašli na referendume glasali su za pridriživanje Rusiji.

Ukrajina i Zapad su poručili da ne priznaju rezultate "lažnog" glasanja, a referendum nazvale kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava.

Gornji i donji dom ruske Dume iduće nedelje trebalo bi da potvrde ono što će Putin danas potpisati - pridruživanje Donbasa, Zaporožja i Luganska Rusiji.

To znači da Rusija sada kontroliše oko 15 posto ukupne teritorije Ukrajine.

Kada Moskva uključi i ova četiri regiona u svoj sastav, strahuje se da će se rat u Ukrajini intenzivirati.

Ruski lider je prošle nedelje upozorio međunarodnu zajednicu i Ukrajinu da će koristiti sva raspoloživa sredstva, uključujući i nuklearno oružje, da brani ruski teritorijalni integritet. Sa ulaskom Donbasa, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, to znači da će svako granatiranje ovih oblasti biti shvaćeno kao napad na Moskvu..

To bi povećalo rizik od direktne vojne konfrontacije između Rusije i NATO a taj scenario bi, prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena, mogao da dovede do Trećeg svetskog rata, jer članice NATO-a snabdevaju oružjem Ukrajinu i daju joj obaveštajne podatke.

Ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja ako je napadnuta nuklearnim ili drugim oružjem za masovno uništenje, ili ako se ruska država suoči sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja.

Šta to znači za Ukrajinu? Aneksijom ovih delova, zajedno sa Krimom, Ukrajina bi u potpunosti izgubila izlaz na Azovsko more.

U stvarnosti, Rusija već kontroliše Azovsko more jer kontroliše jedinu ulaznu tačku – Кerčki moreuz, rekao je za Frans pres Igor Delano, zamenik direktora Francusko-ruske opservatorije u Moskvi.

Rusija je u maju 2018. izgradila most preko Кerčkog moreuza, fizički povezujući poluostrvo Кrim sa Rusijom i tako okružujući Azovsko more, a od pripajanja Krima, Moskva je nastojala da poveže ovo poluostrvo sa "svojim" teritorijama na istoku Ukrajine, čiju je nezavisnost nedavno priznala

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja