HLADAN TUŠ IZ SAD! Bajdenov savetnik za bezbednost: Zahtev Ukrajine za prijem u NATO razmotriti u NEKO DRUGO VREME
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

HLADAN TUŠ IZ SAD! Bajdenov savetnik za bezbednost: Zahtev Ukrajine za prijem u NATO razmotriti u NEKO DRUGO VREME

Planeta -

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Smatramo da je sada najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO u danu kada je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o pripajanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO da brani svaki pedalj teritorije NATO. Svaki pedalj, poručio je američki predsednik Džo Bajden i dodao da bi ovu poruku Moskva trebalo doslovno da shvati.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Severnoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome.

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dela njene teritorije podnela formalni zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Kurir.rs/Juronjuz/Vašington egzaminer/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track