IZJAVE ODANOSTI DOSTOJNE VITEZOVA OKRUGLOG STOLA ILI PROSACA: Objavljena "ljubavna pisma" Trampa i Kima
Foto: Profimedia

korespondencija

IZJAVE ODANOSTI DOSTOJNE VITEZOVA OKRUGLOG STOLA ILI PROSACA: Objavljena "ljubavna pisma" Trampa i Kima

Planeta -

Nedavno su objavljena pisma koja su svojevremeno razmenjivali lider Severne Koreje Kim Džong-un i bivši američki predsednik Donald Tramp u periodu između aprila 2018. i avgusta 2019. godine.

Korean-American Club, neprofitna organizacija sastavljena od južnokorejskih novinara iz različitih novinskih agencija, objavila je 27 pisama koja su razmenili Kim i Tramp u svom listu Korus žurnal.

"Spreman sam da radim sa vašom ekselencijom svim srcem i predano", pisao je Kim u pismu od 1. aprila 2018. godine, nekih šest nedelja pre nego što se prvi put sreo sa Trampom na samitu u Singapuru.

Istog dana Tramp mu je odgovorio da je veoma "srećan što ga je upoznao" kako bi "drastično" poboljšali odnose između njihovih vlada, prenosi Jahu njuz.

Trump je takođe napisao pismo u kojem je zahvalio Kimu za povratak posmrtnih ostataka 55 američkih vojnika u domovinu, a koji su poginuli tokom Korejskog rata.

"Hvala vam što ste održali obećanje da ćete pokrenuti proces repatrijacije naših vojnika", naveo je Tramp u pismu od 2. avgusta 2018. i dodao: "Radujem se što ću vas uskoro videti."

Donald Tramp, Kim Džong-un
foto: EpA / KCNA

Kim je poslao pismo Trampu na njegov rođendan 2019. godine i pritom spomenuo i godišnjicu njihovog "istorijskog" susreta u Singapuru. Tramp je odgovorio dva dana kasnije, rekavši da on i Kim dele "jedinstven odnos i posebno prijateljstvo".

Prema izvštaju Korusa, Kim je u septembru 2018. poslao dva pisma u kojima je izrazio želju da lično razgovara sa Trampom o potencijalnoj denuklearizaciji Severne Koreje. Plan je isključivao tadašnjeg južnokorejskog predsednika Mun Jae-ina i tadašnjeg državnog sekretara SAD Majka Pompea.

"Najvažniji uzrok onoga što vašoj strani predstavlja glavobolju u vidu ‘raketnih pretnji‘ i nuklearnog problema zapravo su vojne akcije vaše i južnokorejske vojske koje prete našoj bezbednosti. I dok se ti elementi ne eliminišu, ne može se očekivati drugačiji ishod", pisao je tada Kim.

Kim je navodno poslao pisma Trampu tri meseca nakon njihovog prvog samita u Singapuru. U to je vreme Sjeverna Koreja bila pod pojačanim pritiskom da započne pregovore o potencijalnoj denuklearizaciji. Tramp, koji je te poruke nazvao "ljubavnim pismima", takođe je poslao 16 pisama severnokorejskom vođi, a 11 ih je poslato 2020. godine. Delove tih pisama novinar Bob Vudvard je citirao u svojoj knjigi "Rage".

U knjizi se tvrdi da pisma ukazuju na "diplomatsko udvaranje" koje je rezultiralo time da je Tramp ušao u istoriju kao prvi američki predsednik koji se sastao sa severnokorejskim vođom.

Vudvard je duhovito prokomentarisao da su poruke bile ispunjene “izjavama lične odanosti koje bi mogli da izgovore vitezovi Okruglog stola ili možda prosci”.

Dvojica lidera su se aktivno dopisivala oko godinu dana, a sa tom praksom su prekinuli kad njihov drugi susret u Hanoju nije postigao napredak.

U poslednjem pismu iz avgusta 2019. Kim se požalio Trampu da Severna Koreja nije ništa dobila od SAD-a.

“Od sada je meni i mojim ljudima vrlo teško razumeti odluke i ponašanje vas i južnokorejskih vlasti”, pisalo je u Kimovom pismu od 5. avgusta. Kim je tako rekao da je "uvređen paranoičnim ratnim vežbama" koje su zajednički izvodili američki i južnokorejski vojnici.

"Kao što je vaša ekselencija u nekom trenutku naznačila, imamo snažnu vojsku... i opštepoznato je da oružane snage [Južne Koreje] nisu dorasle našoj vojsci", pisao je tada ljutiti Kim. "Ako ostavimo po strani razlike u vojnoj moći, nemam nameru da napadnem Južnu Koreju niti da započnem rat. Zaista nisam zainteresovan to da uradim", dodao je.

Ranije ove godine, Kimova pisma našla su se među dokumentima i papirima koje su američke vlasti uzele iz Trampovog odmarališta Mar-a-Lago na Floridi.

Kurir.rs/Jahu njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja