DEVET POSTKOMUNIČKIH PREDSEDNIKA SREDNJE I ISTOČNE EVROPE: Osuđujemo rusku aneksiju u Ukrajini! Kijevu je mesto u NATO
Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

kršenje međunarodnog prava

DEVET POSTKOMUNIČKIH PREDSEDNIKA SREDNJE I ISTOČNE EVROPE: Osuđujemo rusku aneksiju u Ukrajini! Kijevu je mesto u NATO

Planeta -

Predsednici devet postkomunističkih zemalja Srednje i Istočne Evrope, članica NATO, osudili su danas zajedno rusku aneksiju ukrajinskih teritorija, poručili Rusiji da aneksiju nikada neće priznati, a takodje su pozvali na još veću pomoć Ukrajini i ponovili podršku njenoj perspektivi u NATO.

"Oči u oči sa očiglednim kršenjem medjunarodnog prava za koje je odgovorna Ruska Federacija, ne možemo da ćutimo. Potvrdjujemo podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje da anektiraju bilo koji deo teritorije Ukrajine", stoji u saopštenju.

Predsednici Češke, Crne Gore, Estonije, Litvanije, Letonije, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije i Slovačke ponovo su podržali odbranu Ukrajine protiv ruske invazije i odluke samita NATO u Bukureštu iz 2008. godine u vezi sa eventualnim budućim članstvom Ukrajine.

"Zahtevamo da se Rusija odmah povuče sa okupiranih teritorija i pozivamo sve saveznike da osetno povećaju pomoć Ukrajini. Svi koji su počinili zločine agresije moraju da budu pozvani na odgovornost i suoče se sa pravdom", napisali su predsednici.

Svi predsednici već su osudili rusku aneksiju i pojedinačno, a češki predsednik Miloš Zeman nazvao je kradjom ukrajinskih teritorija.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track