TEHERAN OSLOBODIO ZAROBLJENOG AMERIKANCA I PORUČIO: Sad vi odmrznite 7 milijardi dolara, našeg novca!
Foto: EPA / Erfan Kouchari/Tasnim

okončani pregovori

TEHERAN OSLOBODIO ZAROBLJENOG AMERIKANCA I PORUČIO: Sad vi odmrznite 7 milijardi dolara, našeg novca!

Planeta -

Iran očekuje oslobadjanje sedam milijardi dolara svojih sredstava zamrznutih u inostranstvu, javio je danas zvanični medij posle oslobadjanja jednog Amerikanca iranskog porekla u Teheranu i dozvole da napusti zemlju.

"Posle okončanja pregovora Irana i SAD o oslobadjanju zatvorenika dve zemlje, sedam milijardi dolara resursa blokiranih u Iranu će biti oslobodjeno", javila je zvanična novinska agencija Irna.

UN su objavile juče da je Baker Namazi, 85-ogodišnji Amerikanac iranskog porekla, koji je ili u pritvoru ili mu se ne dozvoljava da ode iz zemlje od februara 2016. godine, dobio dozvolu da napusti Iran.

Njegov sin koji je bio u pritvoru sedam godina oslobodjen je i nalazi se kod kuće sa rodtieljima u Teheranu, rekao je njegov advokat.

Desetine milijardi iranskih sredstava zamrznuti su u više zemalja, medju kojima su Kina, Južna Koreja i Japan, od kada su ponovo uvedene američke sankcije 2018. godine odlukom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

U januaru 2021.Teheran je optužio Južnu Koreju da drži "kao taoca" sedam milijardi dolara koji njemu pripadaju, pozivajući više puta južnokorejsku stranu da oslobodi ta sredstva.

Od aprila 2021. traju pregovori Teherana i Zapada da se SAD vrate u medjunarodni sporazum o iranskom nuklearnom pitanju iz 2015. godine, a za Iran je ključno da bi se time ukinule kaznene mere koje bi mu omogućile da raspolaže svojim sredstvima zamrznutim u inostranstvu.

Kada su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma 2018. godine i ponovo uvele stroge ekonomske sankcije Iran je počeo da odustaje od preuzetih ovaveza prema tom sporazumu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja