TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ POČEO?! Bivša savetnica Bele kuće: Sjedinjene Države već ratuju sa Rusijom, samo to nisu primetile
Foto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

rat u ukrajini

TREĆI SVETSKI RAT JE VEĆ POČEO?! Bivša savetnica Bele kuće: Sjedinjene Države već ratuju sa Rusijom, samo to nisu primetile

Planeta -

Zapad je već umešan u Treći svetski rat sa Rusijom, ali to nije primetio, rekla je Njujorkeru bivša savetnica Bele kuće za Rusiju Fiona Hil.

"Mi smo u ovome već dugo i nismo uspeli da to prepoznamo", rekla je Hil o eskalaciji tenzija između Rusije i Zapada, naročito posle upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina da neće prezati od upotrebe nuklearnog oružja ako ruska teritorija bude ugrožena i odluke ukrajinskih regiona Zaporožje, Herson, Donbas da se pripoje Rusiji.

Putinove izjave izazvale su zabrinutost da bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da preraste u širi sukob. Predsednik Džo Bajden upozorio je Putina da ne koristi nuklearno oružje, a prema izveštajima, američke obaveštajne službe prate da li Rusija razmešta negde nuklearno oružje.

Hil je podsetila da Sjedinjene Države podržavaju Ukrajinu slanjem oružja, još od revolucije na Majdanu 2014. To je dovelo do toga da je Rusija zauzela delove istočne Ukrajine, anektirala Krim i izazvala dugotrajni sukob.

Rusija i SAD su se takođe suočile na suprotstavljenim stranama sirijskog građanskog rata. Kremlj se takođe mešao u strane izbore sa ciljem pogoršanja unutrašnjih tenzija u tim zemljama, navodi Biznis Insajder.

Hil je upozorila da bi potencijalni sukob mogao da se otme kontroli jer ni Rusija ni SAD ne mogu da pročitaju namere one druge.

"Problem je, naravno, što ga mi pogrešno čitamo, ali i on što nas pogrešno čita", primetila je Hil, govoreći o Putinu.

Hil je bila savetnik Trampove administracije i oštro je kritikovala politiku bivšeg predsednika prema Rusiji i Ukrajini, za koju je tvrdila da je ohrabrila Putina.

Kurir.rs/BI/Njujorker

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track