NEUSTRAŠIVE IRANKE MARŠIRAJU I PRKOSE ISLAMISTIMA: Više od 90 mrtvih u protestima koji danima besne zbog smrti devojke bez hidžaba
Foto: Printscreen/Twitter

ovo je iran, ne islamska republika

NEUSTRAŠIVE IRANKE MARŠIRAJU I PRKOSE ISLAMISTIMA: Više od 90 mrtvih u protestima koji danima besne zbog smrti devojke bez hidžaba

Planeta -

Najmanje 92 osobe su ubijene u Iranu u protestima podstaknuti smrću Mahse Amini koju je zbog kršenja propisa o hidžabu polovinom septembra privela iranska policija za moral.

Amini (22) privedena je jer navodno nije na odgovarajući način nosila hidžab. Devojka koja nije imala istoriju bolesti, pala je u komu u pritvoru iranske moralne policije i preminula. Fotografije Amini iz bolničkog kreveta sa uvijenom glavom i krvavim ušima obišle su svet.

Iranske vlasti navele su da je Amini, kurdska Iranka, preminula od posledica srčanog udara. Njena porodica tvrdi da je Amini bila potpuno zdrava i da ju je politika pretukla u pritvoru.

Smrt Amini izazvala je najveću pobunu u Iranu u proteklih 30ak godina i to pobunu u kojoj dominiraju žene koje seku svoje kose i pale hidžabe u znak protesta zbog ugnjetavačkih zakona zemlje usmerenih ponajviše na diskriminaciju žena.

U petak 30. septembra u sukobima na krajnjem jugoistoku Irana, području koje graniči sa Avganistanom i Pakistanom, poginula je još 41 osoba, navode iz grupe IHR (Iran Human Rights) sa sedištem u Oslu.

U izveštaju grupe za zaštitu ljudskih prava navodi se da su proteste podstakle optužbe da je šef regionalne policije silovao tinejdžerku iz etničke manjine Baluči.

Skupovi solidarnosti sa iranskim ženama, koje su prkosno palile hidžabe što su ih primorane nositi još od Islamske revolucije 1979. godine, održani su u raznim delovima sveta, a protesti su se u subotu održali u više od 150 gradova.

Sukobi između iranskih demonstranata i snaga reda potresaju gradove u Iranu već 16 noći zaredom, a najprije su izbili u zapadnim oblastima u kojima živi kurdska iranska manjina, odakle je i Amini.

Vodeći iranski ultrakonzervativni dnevni list Kajhan, čijeg je glavnog urednika imenovao vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei piše da su "izgrednici" i "razbojnici", od kojih su neki bacali molotovljeve koktele, u subotu napali redakciju novina u Teheranu.

Direktor IHR-a Mahmud Amiri-Mogadam pozvao je međunarodnu zajednicu da poduzme hitne korake protiv Islamske republike kako bi se zaustavila ubistva demonstranata, ističući da to predstavlja "zločin protiv čovečnosti".

Iranski demonstranti uzvikuju "smrt diktaroru" i "ovo je Iran, ne Islamska republika!"

Prema podacima IHR-a do sada su ubijena najmanje 92 demonstranta. Organizacija navodi da i dalje radi na proceni broja mrtvih uprkos učestalim prekidima interneta i blokadama društvenih mreža.

Amnesti Internešonel ranije je saopštio da mogu da potvrde da su ubijene 53 osove, nakon što je iranska novinska agencija Fars prošle sedmice objavila informaciju da je u protestima stradalo "oko 60" ljudi.

Dok se Teheran bori s nemirima na jugoistoku zemlje, u petak je u Zahedanu, glavnom gradu pokrajine Sistan-Balučistan, najsiromašnije pokrajine u zemlji, u sukobima ubijeno pet pripadnika Revolucionarne garde.

U toj oblasti su česti sukobi pripadnika etničke manjine Baluči sa ekstremistima iz sunitskih muslimanskih grupa i krijumčarima droge.

Sunitski muslimanski propovednik, Molavi Abdol Hamid, sredinom nedelje je objavio da lokalna "zajednica ključa" posle vesti da jelokalni policajac navodno silovao petnaestogodišnju devojčicu.

IHR je optužio snage bezbednosti u većinski šiitskoj državi za "krvavo gušenje" zahedanskih protesta koji su izbili nakon molitve petkom zbog optužbi po kojoj je šef policije pokrajinskog lučkog grada Šabahara silovao 15-godišnju devojčicu iz sunitske manjine Baluči.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track