UKRAJINICI NASTAVLJAJU OFANZIVU: Probili front kod Hersona, osvojili selo Hreščenovku
Foto: AP

napredak

UKRAJINICI NASTAVLJAJU OFANZIVU: Probili front kod Hersona, osvojili selo Hreščenovku

Planeta -

Ukrajinska vojska nastavila je danas kontraofanzivu, a tamošnji zvaničnici tvrde da je ostvaren napredak na frontu u regionu Herson.

Herson je bio jedno od najtežih bojnih polja za Ukrajince, a tu su u kontraofanzivi napredovali mnogo sporije nego u severoistočnom regionu Harkov.

Ukrajinski mediji objavili su sliku ukrajinskih vojnika koji su zaboli ukrajinsku zastavu u selu Hreščenovka, koje se nalazi u oblasti Herson što nagoveštava da su probili front i oslobodili još jedan deo okupirane teritorije.

Ruski zvaničnik u Hersonskoj oblasti, Kiril Stremousov, priznao je u video izjavi jutros da su ukrajinske snage probile front, ali je naveo da je "sve pod kontrolom" i da ruski odbrambeni sistem "funkcioniše".

Bes u Kremlju zbog napredovanja ukrajinske kontraofanzive mogao bi da dovede do eskalacije u ratu. Pogotovo nakon objave mobilizacije u Rusiji i podnošenja zahteva Ukrajine za članstvo u NATO.

U ruskim artiljerijskim napadima u Ukrajini je tokom protekla 24 sata poginulo dvoje civila, dok je 14 ranjeno, saopšteno je danas u Kijevu.

Navedeno je da su ruske snage ispalile desetak protivavionskih projektila S-300 na Zaporožje i okolna naselja, javlja AP.

Tvrdi se da su ruske snage gađale centar za rehabilitaciju dece sa posebnim potrebama u Zaporožju, oštetile dalekovode i stambene zgrade u Nikopolju i pogodile studentski dom u gradu Časov Jar, u Donjeckoj oblasti.

(Kurir.rs/Beta, FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track