ZAŠTO JE LANSIRANJE SEVERNOKOREJSKE RAKETE NOĆNA MORA ZA AMERIKU? Dvostruka atomska pretnja Putina i Kima NAJGORI SCENARIO
Foto: Shutterstock

NEREŠIV PROBLEM

ZAŠTO JE LANSIRANJE SEVERNOKOREJSKE RAKETE NOĆNA MORA ZA AMERIKU? Dvostruka atomska pretnja Putina i Kima NAJGORI SCENARIO

Planeta -

Sjedinjene Američke Države rizikuju da se nađu uhvaćene između dve vatre, odnosno dve nuklearne pretnje, iz Rusije i iz Severne Koreje, piše u svojoj analizi italijanski list Il Đornale, koji dodaje da je to za SAD jedan od najgorim mogućih scenarija u smislu nacionalne bezbednosti.

Ruski predsesnik Vladimir Putin najavio je moguću upotreba taktičkog nuklearnog oružja , a njegovu pretnju je potvrdio izveštaj NATO o potencijalnoj opasnosti koju predstavlja prisustvo podmornice K-329 Belgorod u arktičkim morima. S druge strane, tu su tihe pripreme Kim Džong Una, spremnog, kako se navodi, da izvrši svoju sedmu nuklearnu probu nakon kongresa Komunističke partije Kine u oktobru, i pre američkih izbora u novembru.

Dvostruki nuklearni test , uz rizik da bi Moskva i Pjongjang mogli da pritisnu crveno dugme skoro istovremeno, za SAD bi bio bi veoma zapleten čvor . U takvom scenariju, u stvari, Vašington bi morao da se suoči sa dva paralelna otvorena fronta, čemu treba dodati i natezanje konopa na daljinu sa Kinom, za mnoge pravim rivalom SAD.

Džozef Bajden, pa čak i NATO su više puta upozoravali Putina da bi upotreba nuklearnog oružja imala katastrofalne posledice po Rusiju, ali Moskvi izgleda do tih pretnji, nije toliko stalo, barem, sudeći po usmenim odgovorima iz Kremlja.

Vladimir Putin, Džo Bajden
foto: Shutterstock, AP Evan Vucci, EPA Sergei Bobylev Sputnik Kreml

U međuvremenu, Federacija američkih naučnika je navela da Moskva ima na raspolaganju arsenal od 5.977 nuklearnih bojevih glava , više nego bilo koja druga zemlja na svetu i više od svih rezervi NATO-a zajedno.

Severnoatlantska alijansa je upalila reflektore ka podmornici K-329 Belgorod , koja je sposobna da ispali raketni dron Posejdon, dizajniran da nosi nuklearne bojeve glave jačine dva megatona, do deset hiljada km udaljenosti. Eksplozija blizu obale bi mogla da izazove radiokativni cunami sa talasima do 500 metara visine. Pokreti podmornice nikako nisu ostali nezapaženi. Ali Putin, ako želi da izvede nuklearni test kako bi poslao poruku zapadnom bloku, takođe bi mogao da se osloni na druge instrumente, uključujući raketu ICBM Sarmat .

U međuvremenu , južnokorejski obaveštajci su naveli da bi Severna Koreja mogla da izvede svoj zloglasni sedmi nuklearni test u vremenskom periodu između 16. oktobra i 17. novembra.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje (NIS) saopštila da je završetak restauracije tunela br. 3 na poligonu za nuklearno testiranje Punggie-ri povećao je šanse za nuklearni test.

NIS je otkrio i da su severnokorejski lider Kim Džong Un i kineski lider Si Đinping osam puta razmenili lična pisma. Prema izveštaju, Kim bi poslao Siju šest pisama, dok bi Si svom kolegi poslao samo dva. Ko zna da li su u bar jednom od tih poruka njih dvojica govorili i o severnokorejskom nuklearnom testu.

(Kurir.rs/Il Giornale)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja