TELEFONSKI RAZGOVOR ŠOLCA I BAJDENA: Nuklearne pretnje Rusije neodgovorne, a mobilizacija – ozbiljna greška
Foto: EPA / Andreas Gora / POOL

potrvdili podršku ukrajini

TELEFONSKI RAZGOVOR ŠOLCA I BAJDENA: Nuklearne pretnje Rusije neodgovorne, a mobilizacija – ozbiljna greška

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden razgovarali su danas telefonom i složili se da su najnovije nuklearne pretnje Kremlja "neodgovorne", a da je delimična mobilizacija "ozbiljna greška", navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Telefonski razgovor koji je trajao skoro sat vremena bio je posvećen pripremama za predstojeće sastanke Grupe sedam i Grupe 20 koji će se baviti napadom Rusije na Ukrajinu i njegovim posledicama, stoji u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica lidera su se složila da nikada ne prihvate rusku aneksiju ukrajinske teritorije, nazvavši to daljom eskalacijom, saopštila je nemačka vlada.

Oni su se složili da je ruska delimična mobilizacija pokazala „gorku cenu“ koju su Rusi morali da plate za pogrešne procene predsednika Rusije Vladimira Putina.

Šolc i Bajden su kritikovali najnovije nuklearne pretnje Moskve kao neodgovorne i složili se da bi takav korak imao izuzetno ozbiljne posledice po Rusiju, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o napadima na gasovode Severni tok 1 i 2, dvojica lidera su se složila da će odlučno pristupiti rešavanju pitanja sabotaže te ključne infrastrukture.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track