POBEDA ŠOLCA U VAŽNOJ DRŽAVI: Kancelarova SDP osvojila 33.1 posto glasova u Donjoj Saksoniji
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

podsticaj u vreme krize

POBEDA ŠOLCA U VAŽNOJ DRŽAVI: Kancelarova SDP osvojila 33.1 posto glasova u Donjoj Saksoniji

Planeta -

Socijaldemokratska partija kancelara Olafa Šolca nalazi se pred pobedom na izborima koji su danas održani u saveznoj državi Donjoj Saksoniji, što stranci daje ključni podsticaj u vreme kada se bori sa nacionalnom energetskom krizom.

Na osnovu preliminarnih rezultata, SPD je dobio 33,1 odsto glasova, Demohrišćani 27,9, a Zeleni 14,1 odsto, preneo je Politiko.

Borili smo se i pobedili smo, rekao je aktuelni premijer Donje Saksonije i lider Socijaldemokrata u toj saveznoj državi Stefan Vil.

Partija Slobodnih demokrata, koja je sa SPD i Zelenim deo vladajuće koalicije na saveznom nivou, na ivici je cenzusa, ali će najverovatnije imati više od pet odsto glasova i ući će u regionalni parlament u Hanoveru.

Prema prvim projekcijama, veliki uspeh je ostvarila desničarska Altrnativa za Nemačku, kojoj se predviđa 11,8 odsto glasova.

Jasna pobeda u nestabilnoj državi, kojom upravlja kao najveća stranka od 2013. godine, u ovom trenutku je veoma značajna za SPD, jer u svim saveznim anketama zaostaje za Demohrišćanima dok se Nemačka suočava sa energetskom krizom i rastućom inflacijom, navodi Politiko.

Konačni rezultati treba samo da pokažu da li će SPD i Zeleni imati dovoljno poslanika da samostalno formiraju koaliciju i da isključe Demohrišćane iz lokalne vlasti.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track