BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Rusija ostaje bez municije, ali naravno da ima još zaliha!
Foto: Printscreen Twitter

ostali u šoku

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Rusija ostaje bez municije, ali naravno da ima još zaliha!

Planeta -

Trenutno nema znakova da Rusija razmatra upotrebu nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini, rekao je šef britanskih obaveštajaca ser Džeremi Fleming i sugerisao da nije je bilo bilo kakvih znakova sumnjivih aktivnosti, objavio je BBC.

Govoreći u emisiji Danas na Radiju 4, ser Džeremi je upozorio da je svaki razgovor o nuklearnom oružju "veoma opasan".

GCHK bi se nadao da će videti „indikatore“ ako Rusija planira da ih koristi, rekao je on.

„Svaki razgovor o nuklearnom oružju je veoma opasan i moramo biti veoma oprezni kako o tome govorimo.

„Jasno mi je da, iako nam se možda ne sviđaju i na mnogo načina se gnušaju načini na koje ruska vojna mašina i predsednik Putin vode ovaj rat, oni ostaju u okviru doktrine koju razumemo za njihovu upotrebu, uključujući i nuklearno oružje.

BRDM-2MS, Herson, ruska vojska, VDV, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

„Siguran sam da je Putin zabrinut zbog opasnosti od eskalacije. On o njima razmišlja na različite načine. Ali mislim da je to znak da nije posegnuo za ovim drugim oblicima vođenja rata., dodao je on

Komentari dolaze kada šef obaveštajne agencije planira da u govoru u utorak kaže da Ukrajina okreće protiv „iscrpljenih“ ruskih snaga.

On će reći da se donošenje odluka predsednika Vladimira Putina pokazalo „pogrešnim“.

„Znamo – i ruski komandanti na terenu znaju – da su njihove zalihe i municija na izmaku“, rećiće ser Džeremi u svom govoru na godišnjem bezbednosnom predavanju Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

On će tvrditi da mobilizacija zatvorenika i neiskusnih muškaraca „govori o očajnoj situaciji“ – i takođe će direktno kritikovati predsednika Putina.

Govoreći u emisiji Danas na Radiju 4 o stanju ruske vojske, ser Džeremi je rekao da joj „nestaje municije“ i „svakako da joj nedostaje prijatelja“.

„Reč koju sam upotrebio je očajna“, rekao je

„Taj očaj možemo videti na mnogim nivoima unutar ruskog društva i ruske vojne mašinerije.

Ali on je upozorio da su raketni napadi na ciljeve širom Ukrajine u ponedeljak pokazali da je Rusija i dalje „veoma sposobna“ da nanese štetu.

„Ruska vojna mašina može da lansira oružje, ima velike zalihe i stručnost. A ipak, veoma je rasprostranjena u Ukrajini“.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track