Kusturica:  Mlada Bosna glavna ulica Andrićgrada

Poseta

Kusturica: Mlada Bosna glavna ulica Andrićgrada

Planeta -
Liberman je obišao i most Mehmed-paše Sokolovića na Drini i kazao da je jedinstven slučaj u svetu da se podiže grad posvećen jednom nobelovcu, dok je u Višegradu izgradnjom Andrićgrada to obrnuto, "što je neobično i izuzetno"

BANJALUKA - Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman posetio je Andrićgrad u Višegradu, zajedno s predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom, režiserom Emirom Kusturicom i načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem.

Liberman je obišao i most Mehmed-paše Sokolovića na Drini. Kako su preneli banjalučki mediji, izraelski diplomata je kazao da je jedinstven slučaj u svetu da se podiže grad posvećen jednom nobelovcu, dodajući da "obično književnost opisuje stvarnost", dok je u Višegradu izgradnjom Andrićgrada to obrnuto, "što je neobično i izuzetno".

Liberman se u Višegradu zadržao kartko, a onda je sa saradnicima otplovio kanjonom Drine prema Žepi.

Režiser Emir Kusturica danas je rekao da će se glavna ulica u Andrićgradu zvati Mlada Bosna.Kusturica je objasnio da je “Mlada Bosna” organizacija kojoj je pripadao srpski nobelovac Ivo Andrić, dodajući da "iako je neki nazivaju nacionalističkom, istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati”, preneli su bosanski mediji.

"Mlada Bosna" je omladinska organizacija, osnovana 1904. godine, koja se borila protiv austrougraske okupacije BiH. Njen član Gavrilo Princip je 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Ovaj događaj bio je povod Austrougarskoj za rat protiv Srbije, koji je prerastao u Prvi svetski rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track