UŽIVO UDAR NA UKRAJINU SE NASTAVLJA ČETVRTI DAN: Odesa i Kijev ponovo na meti ruskih krstarećih raketa
Foto: Printscreen/Twitter

odmazda

UŽIVO UDAR NA UKRAJINU SE NASTAVLJA ČETVRTI DAN: Odesa i Kijev ponovo na meti ruskih krstarećih raketa

Planeta -

Rusko raketiranje Ukrajine nastavljeno je i danas, 231. dana rata. Vazdušna opasnost je proglašena u osam regiona. U toku je treći dan raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Rezolucija GS UN-a "konfrontaciona incijativa"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je rezoluciju Generalne skupštine UN o Ukrajini "konfrontacionom inicijativom" koja ima za cilj da produži sukob.

Kremlj: Turski tok ne može da zameni Severni tok

Kremlj je saopštio da gasovod Turski tok ne može biti zamena za Severni tok koji je oštećen u eksploziji.

"Imaju različite kapacitete", naveo je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu da je Turska najbolja ruta za preusmeravanje gasa ka EU nakon oštećenja Severnog toka.

Iz Ukrajine vraćeno 20 ruskih vojnika

Kao rezultat pregovora 13. oktobra, 20 ruskih vojnika vraćeno je sa teritorije Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Napominje se da je svim oslobođenim vojnicima pružena neophodna psihološka i medicinska pomoć.

Oslobođeni vojnici će u najkraćem roku biti prebačeni u medicinske ustanove Ministarstva odbrane na lečenje i rehabilitaciju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

G7, sastanak, ministri, Nemačka
foto: EPA-EFE/Georg Wendt

G7 će nastaviti da pruža finansijsku pomoć Ukrajini

Lideri zemalja G7 nastaviće da pružaju finansijsku podršku Ukrajini za vreme rata, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Lindner je na konferenciji u Vašingtonu rekao da će obnova Ukrajine zahtevati zajedničke napore međunarodnih finansijskih institucija, G7, Sjedinjenih Država i drugih.

Peskov: Više uhapšenih zbog pokušaja napada na Turski tok

Nekoliko osoba je uhapšeno tokom pokušaja napada na gasovod Turski tok, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Hteli su da ga dignu u vazduh", rekao je Peskov obraćajući se novinarima, a prenosi ruski Interfaks.

Poljska: Radi se na sanaciji naftovoda "Družba", trenutno ništa ne ukazuje na sabotažu

Poljski operater naftovoda Družba PERN saopštio je danas da namerava da nastavi pumpanje nafte u Nemačku u "punom obimu" što je pre moguće, dok popravlja oštećeni deo cevovoda.

Peskov: Putin i Erdogan nisu razgovarali o sukobu u Ukrajinu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, nisu razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini tokom današnjeg bilateralnog sastanka u Astani, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrenergo: Snabdevanje strujom stabilizovano u celoj zemlji

Direktor "Ukrenerga" Volodimir Kudricki rekao je da je snabdevanje električnom energijom stabilizovano u celoj Ukrajini nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.

Vazdušna opasnost ponovo proglašena nad celom Ukrajinom

Ruska vojska obnovila je ponovo raketne udare po celoj teritoriji Ukrajine. Posle Odese, na meti raketa je i prestonica Kijev. Krstareće rakete uočene su na više pravca. Porglašena vazdušna opasnost na celoj teritoriji Ukrajine.

Nad Odesom ponovo uočene krstareće rakete

Krstareće rakete tipa Kalibr ponovo su uočeni danas popodne iznad Odeske oblasti, a čime je Rusija posle kraće pauze ponovo aktivirale napade na ukrajinsku infrastrukturu.

Peskov: Putin i Erdogan nisu razgovarali o sukobu u Ukrajinu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, nisu razgovarali o rešavanju sukoba u Ukrajini tokom današnjeg bilateralnog sastanka u Astani, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrenergo: Snabdevanje strujom stabilizovano u celoj zemlji

Direktor "Ukrenerga" Volodimir Kudricki rekao je da je snabdevanje električnom energijom stabilizovano u celoj Ukrajini nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan se sastali u Astani

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Astani, prestonici Kazahstana.

Putin je Erdoganu rekao da je Turska najpouzdanija ruta za isporuku gasa

Estonija šalje zimsku opremu Ukrajini

Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je danas da će njena država u Ukrajinu slati zimsku opremu, oružje i municiju.Kalas je na svom Tviter nalogu objavila da će Estonija brzo isporučiti pomoć i apelovala na države da Ukrajina brže dobije pomoć, jer je to, kako je napisala, put do mira.

Članica Evropske unije, Estonija, koja deli granicu od skoro 300 kilometara sa Rusijom, uporni je kritičar Moskve i već je donirala vojnu opremu Ukrajini.

Beta

Šolc: Rat u Ukrajini deo Putinovog krstaškog pohoda protiv liberalne demokratije

Nemački kancelar Olaf Šolc je u govoru u četvrtak govorio o uticaju rata u Ukrajini na Zapad, nazvavši ga delom krstaškog pohoda Rusije protiv liberalne demokratije, preneo je Rojters.

Moskva: Ukrajinske snage gađale Belgorod, oštećena višespratnica

Višespratnica u ruskom gradu Belgorodu oštećena je u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, naveo je regionalni načelnik, prenosi Rojters.

Dodao je da je zgrada pogođena i na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj je prikazano kako je deo zgrade urušen. Naveo je da nema informacijama o povređenima.

Iz Kijeva nisu komentarisali navode Moskve.

Transnjeft: Nismo obustavljali isporuke nafte prema Poljskoj i Nemačkoj

Ruski državni operater za naftovode "Transnjeft" saopštio je da i dalje pumpa naftu prema Poljskoj i Nemačkoj i da nije obustavljao isporuke otkako je otkriveno curenje nafte u naftovodu "Družba", preneo je Rojters.

"Nismo smanjili transport do Poljske, oni su rešili tehnički problem", izjavio je viši izvršni direktor "Transnjefta" Sergej Andronov.

Bučanski okrug u Kijevu meta dronova kamikaza

Pored Makarovskog okruga Kijevske oblasti, bespilotna letelica Šahid-136/Geran-2-kamikaze doletela je i u Bučanski okrug itamo je oštećen i infrastrukturni objekat. Meta drona kamikaze mogla bi biti fabrika ili električna podstanica.

Erdogan: Do mira u Ukrajini diplomatskim naporima

Pravedan mir u Ukrajini može se uspostaviti diplomatskim naporima, poručio je danas u Astani turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na Konferenciji o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA).

Ruske snage nadomak istočnog ukrajinskog grada Bahmuta

Ruske snage nalaze se danas nadomak istočnog ukrajinskog grada Bahmuta posle zauzimanja obližnja dva sela, objavili su proruski borci u toj oblasti.

Separatistički borci iz oblasti Donjeck saopštili su preko Telegrama da su ruske snage zauzele sela Opitno i Ivangrad, južno od Bahmuta.

Bahmut je grad koji Rusi pokušavaju da zauzmu od avgusta, i jedini je deo fronta gde moskovske trupe trenutno napreduju.

Beta

Ruska leteća radarska stanica viđena nad Krimom

Posmatrači sa Krima javili su da su na nebu iznad Krima primetli ruske leteće radarske stanice A-50. Ovo je prvo pojavljivanje tih aviona iznad Krima. Do sad A-50 uglavnom su leteli iznad Belorusije i belorusko-ukrajinsku granicu.

London će poslati rakete Ukrajini kojima mogu da se obore krstareće rakete

Velika Britanija će Ukrajini poslati dodatnu količinu raketa za protvvazdušnu odbranu i municiju kojom mogu da se obore krstareće rakete, objavilo je danas ministarstvo odbrane. Britansko ministarstvo odbrane navelo je da će protivvazdušni sistemi AMRAAM biti isporučeni Kijevu narednih nedelja i da oni mogu da se koriste s protivvazdušnim sistemima NASAMS koje su obećale SAD.

Kako je navedeno, tu su i prve rakete koje isporučuje London koje mogu da obore krstareće rakete.

"Te rakete će pomoći u zaštiti kritične nacionalne infrastrukture Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Venediktov: Rusija se zalaže za brzo diplomatsko rešenje ukrajinskog pitanja

Rusija se zalaže za brzo diplomatsko rešenje ukrajinskog pitanja i želi da mirno koegzistira sa Ukrajinom i celom Evropom, ali ne na račun sopstvene bezbednosti, rekao je za Tas zamenik sekretara Saveta bezbednosti Ruske

Kijev: Granatiran Nikolajev, pogođena petospratnica

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkevič saopštio je da je taj grad granatiran tokom noći, prenosi Interfaks Ukrajina.

"Posle jedan sat ujutru masovno je granatiran Nikolajev. Pogođena je

Rosenergoatom: Elektrana Zaporožje će preći na rusko nuklearno gorivo

Ruska kompanija "Rosenergoatom" saopštila je da će nuklearna elektrana u Zaporožju preći na rusko nuklearno gorivo kada se potroše aktuelne rezerve, preneo je Rojters.

Kijev probudile detonacije i dronovi kamikaze

Oblast ukrajinskog glavnog grada Kijeva pogodjena je jutros dronovima kamikazama iranske proizvodnje, a stanovnici su se probudili uz sirena vazdušne uzbune četvrto jutro za redom u seriji ruskih napada širom zemlje koji su počeli u ponedeljak. ; Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da je gadjana oblast oko glavnog grada.

Za sada nije poznato da li ima stradalih.

U Nikopolju oštećeno 30 objekata infrastrukture

U Nikopolju u ruskom noćnom raketiranju oštećeno više od 30 višespratnica, sistema gasovoda i dalekovoda. Na objektima infrastrukture napravljena je velika materijalna šteta. Na meti noćnog napada bio je i Kijev

U Kijevskoj oblasti i Nikolajevu odjeknule su eksplozije

Dronovi kamikaze Geran-2 ponovo su napali infrastrukturu Ukrajine. U naselju Makarov, gde je dron udario, došlo je do jakog požara, koji i dalje pokušavaju da ugase. Napada je bilo u Nikolajevu. Dronovi kamikaze su viđeni i u Odesi.

Kurir.rs/A.M.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track