PUTINOVA NUKLEARNA PRETNJA SHVAĆENA OZBILJNO, NEMAČKA HOĆE ANTIRAKETNI ŠTIT: Svi su ZA, ali Poljska i Francuska odbijaju!
Foto: Printscreen Tweeter

12 ČLANICA EU DALO PODRŠKU

PUTINOVA NUKLEARNA PRETNJA SHVAĆENA OZBILJNO, NEMAČKA HOĆE ANTIRAKETNI ŠTIT: Svi su ZA, ali Poljska i Francuska odbijaju!

Planeta -

Kako navodi Špigl, 12 evropskih zemalja, uključujući Sloveniju, pridružilo se nemačkoj inicijativi za uspostavljanje zajedničkog evropskog antiraketnog štita za odbranu od interkontinentalnih projektila.

Prema pisanju nemačkog lista, inicijativi nemačkog kancelara Olafa Šolca, koju je on prvi put predstavio krajem avgusta, pridružile su se i Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Holandija, Norveška, Litvanija, Letonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Šolc je predložio integraciju različitih evropskih odbrambenih sistema u jedinstven evropski antiraketni štit, što bi značilo efikasniju i isplativiju odbranu.

Ideju o zajedničkom odbrambenom štitu najviše favorizuju istočnoevropske zemlje zbog straha od eskalacije ruskog rata u Ukrajini i pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućnosti upotrebe nuklearnog oružja.

raketni štit, Izrael, Erou 3
foto: AFP / AFP / Profimedia

Portal Euroaktiv citira nekoliko medijskih izveštaja da se štit sastoji od protivraketnog sistema Arrov 3, koji je prvo dizajnirao i proizveo Izrael, a kasnije su u njegovom razvoju učestvovale i SAD.

Arrov 3 su antibalističke rakete dugog dometa koje mogu uništiti balističke rakete na bezbednoj udaljenosti.

Kako prenosi Euroaktiv, očekuje se da će Poljska i Francuska odbiti nemačku inicijativu. Poljska želi da uspostavi sopstveni sistem protivvazdušne odbrane, dok će se Francuska oslanjati na svoje nuklearno oružje za odvraćanje, a ne na konvencionalne antibalističke sisteme.

Kako navodi Špigl, zajednička izjava o namerama trebalo je da bude potpisana na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a, koji će biti završen danas u Briselu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track