GLAVNI AMERIČKI TEORETIČAR ZAVERE OSUĐEN: Roditeljima ubijenih osnovaca iz 2012. mora da plati 965 miliona dolara! Najavio žalbu
Foto: AP/Tyler Sizemore

porota jednoglasna

GLAVNI AMERIČKI TEORETIČAR ZAVERE OSUĐEN: Roditeljima ubijenih osnovaca iz 2012. mora da plati 965 miliona dolara! Najavio žalbu

Planeta -

Aleks Džons mora da plati skoro milijardu dolara porodicama ubijenim u masakru u osnovnoj školi

Desničarski provokator je profitirao laganjem o masakru

Američki teoretičar zavere Aleks Džons mora da plati 965 miliona dolara odštete zbog lažne tvrdnje da je pucnjava u osnovnoj školi Sendi Huk 2012. bila prevara.

Teksaška porota je još u avgustu naložila Džonsu da plati 45,2 miliona dolara odštete za patnju koju je naneo lažima o pucnjavi, za koju je u svojoj radio emisiji tvrdio da je izmišljotina levičara koji žele da zabrane oružje, a čiji su roditelji optužili da su plaćeni igrači.

Alex Jones, Aleks Džons
foto: AP/Tyler Sizemore

Krajem 2012. godine, masovni ubica je ubio 20 dece i šest odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk u Njutaunu, Konektikat. Rođaci ubijenih tražili su najmanje 550 miliona dolara odštete.

Porota u državnom sudu Konektikata, samo 30 kilometara od mesta masakra, sada je odlučila da dodeli znatno veću odštetu Džonsu i njegovoj kompaniji Free Speech Sistems, koja je vlasnik njegove veb stranice Infovars i koja je u julu podnela zahtev za bankrot.

Godine uznemiravanja i pretnji

U Konektikatu, Džonsa je tužilo više desetina rođaka 20 dece i šestoro zaposlenih koji su streljani u decembru 2012. u masakru koji je šokirao američku javnost. Godinama su se suočavali sa uznemiravanjem i čak su dobijali pretnje smrću zbog Džonsovih laži.

Alex Jones, Aleks Džons
foto: AP/Tyler Sizemore

Džons je nakon presude rekao da će se žaliti na odluku suda. „Mi se borimo protiv Golijata“, rekao je on, pozivajući svoje pratioce na hitne donacije kako bi njegov portal ostao živ.

Jedan od advokata roditelja, Christopher Mattei, rekao je da je to osuda laži koje je Džons otrovno širio godinama. Godinama je, kako je rekao, Džons zarađivao na lažima o masakru, povećavajući posećenost na svojoj veb stranici i povećavajući prodaju raznih proizvoda.

Iako prihodi Infovarsa nisu javni, doneli su 165 miliona dolara prihoda između 2016. i 2018. godine, prema svedočenju tokom suđenja. Prema rečima sudije na suđenju u Teksasu, Džonsova lična imovina vredi između 135 i 270 miliona dolara.

Kurir-rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track