PREMIJERKA SA NAJKRAĆIM STAŽOM: Ponižavajući odlazak Liz Tras gura Britaniju u politički haos a Konzervativnu stranku u rasulo
Foto: EPA/ANDY RAIN

ostavka posle samo šest meseci

PREMIJERKA SA NAJKRAĆIM STAŽOM: Ponižavajući odlazak Liz Tras gura Britaniju u politički haos a Konzervativnu stranku u rasulo

Planeta -

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku, samo šest nedelja pošto je izabrana, a njen ponižavajući odlazak čini je premijerkom sa najkraćim stažom ikada.

Njen odlazak, posle samo šest nedelja na funkciji, je šokantno brz pad sa vlasti i dovodi njenu Konzervativnu stranku u dalje rasulo, nakon odlaska Borisa Džonsona iz Dauning strita tokom leta.

Liz Tras
foto: EPA/TOLGA AKMEN

Saopštenje o ostavci je usledilo nekoliko minuta nakon što je Tras održala neplanirani sastanak sa Grejemom Brejdijem, šefom grupe konzervativnih poslanika poznatih kao Komitet 1922, koji igra uticajnu ulogu u izboru lidera stranke, piše Njujork tajms.

Samo šest sedmica nakon što je preuzela vladu posle odlaska Borisa Džonskona, Liz Tras se suočila s padom tržišta obveznica, a agencija Rojetrs navodi da je je njeno poverenje u javnosti trenutno najgore u poređenju sa rejtinzima bilo kog britanskog zvančnika u poslednjih nekoliko decenija.

Tras je odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u sredu je ostala i bez ministarke unutrašnjih poslova, samo sedam dana pošto je otpustila ministra finansija.

Britanska premijerka nije mogla da izdrži pritisak i veliko nezadovoljstvo, čak su se i mnogi poslanici Konzervativne strane u britanskom paramentu ogradili od njene politike.

Britanska konzervativna poslanica Šeril Marej objavila je danas da je uputila pismo nepoverenja premijerki Liz Tras nakon jučerašnje ostravke ministarke unutrašnjih poslova Suele Breverman.

„Polagala sam velike nade u Liz Tras, ali nakon onoga što se sinoć dogodilo, njena pozicija je postala neodrživa", napisala je Marej na Tviteru.

Rojters podseća da su se poslanici Konzervativne stranke u sredu otvoreno svađali u parlamentu.

Tras se borila za politički opstanak otkad je 23. septembra njen ministar finansija Kvasi Kvarteng najavio "mini budžet" i velike poreske rezove, što je izazvalo velike potrese na finansijskim tržištima u Velikoj Britaniji.

Liz Tras
foto: EPA/ANDY RAIN

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, uz direktnu pretnju tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova. Vlada je potom odustala od tih predloga, što je rezultiralo novim pritiscima na Liz Tras i pozivima poslanika da podnese ostavku.

CNN: Odlazak gura Britaniju dublje u haos

Odlazak Liz Trus dovešće do nove borbe za moć unutar vladajuće Konzervativne partije, koja je izgubila podršku javnosti posle naglih odlazaka Borisa Džonsona i Liz Tras u roku od samo nekoliko meseci, navodi CNN.

Britanija se sada suočava sa izgledom da treći lider stupi na dužnost od poslednjih opštih izbora, što je scenario bez presedana u mirnodopskom vremenu, što će dovesti do ozbiljnih pitanja o mandatu vlade i pojačati sve glasnije zahteve za novim izborima

Ovo predstavlja spektakularan pad za stranku koja je odnela ubedljivu pobedu pod Džonsonom na izborima u decembru 2019. koji su dobijeni na obećanju tadašnjeg lidera da će Britanija izaći iz EU.

Boris Džonson
foto: EPA / Andy Rain

Tras je rekla da će novi lider biti izabran u roku od nedelju dana, a mogući kandidati za njenog naslednika bi mogli da budu Riši Sunak, bivši kancelar blagajne, koji je letos izgubio od Tras, Peni Mordaunt, lider Commons-a koja je bila druga u takmičenju za vođstvo iza Sunaka sve dok ih Truss nije pretekao obojicu u poslednjem krugu glasanja i Džeremi Hant, aktuelni ministar finansija.

Nije isključen ni potencijalni povratak Borisa Džonsona u politiku, nije isključen, s tim što su neki od Džonsonovih saveznika u Commons-u poslednjih nedelja tvrdili da je pomeranje da se on ukloni bila greška.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track