EU UVODI SANKCIJE, TEHERAN DEMANTUJE: Iran odbacio tvrdnje da je u Rusiju slao rakete i dronove
Foto: Profimedia, Printscreen Telegram

tvrdE da su optužbe neutemeljene

EU UVODI SANKCIJE, TEHERAN DEMANTUJE: Iran odbacio tvrdnje da je u Rusiju slao rakete i dronove

Planeta -

Iran je danas odbacio optužbe da je slao rakete i bespilotne letelice Rusiji koje su ruske snage koristile u invaziji na Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahian objavio je na Tviteru da je razgovarao telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom o tom pitanju.

Amir-Abdolahian JE odbacio tvrdnju da Iran šalje rakete i bespilotne letelice Rusiji kao "neutemeljenu" i dodao da ta država ima "odbrambenu saradnju sa Rusijom, ali slanje oružja i dronova protiv Ukrajine nije politika".

EU uvela sankcije iranskom proizvođaču dronova i vojnim oficirima

Evropska unija (EU) uvela je danas sankcije iranskoj kompaniji i trojici iranskih generala zbog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine isporukom dronova Rusiji za upotrebu u ratu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/ SEPAHNEWS

Rusija je optužena da je bespilotnim letelicama iranske proizvodnje "Šahed" bombardovala elektrane i drugu infrastrukturu.Kao odgovor, EU je uvela zamrzavanje imovine kompaniji Šahed Aviation Industris (Shahed Aviation Industries) u Iranu, kao i zamrzavanje imovine i zabranu putovanja trojici službenika, koji su takodje osumnjičeni za veze sa iranskim programom bespilotnih letelica.

U saopštenju iz Brisela navodi se da su sankcije "signal rešenosti EU da brzo i odlučno odgovori na iranske akcije koje podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu".

Zvaničnici EU kažu da je blok od 27 zemalja odlučan da nastavi sa sankcijama u oblastima kao što su ljudska prava i rat u Ukrajini uprkos verovatnoći da bi takve mere mogle da podstaknu tenzije sa Teheranom dok je u toku obnavljanje medjunarodnog sporazuma za suzbijanje iranskog nuklearnog programa.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track