ZAMENIK KOMANDANTA 101. VAZDUŠNO JURIŠNE DIVIZIJE: Ako dođe do napada Rusije na NATO spremni smo da uđemo i u Ukrajinu!
Foto: Twitter/CBSEveningNews

elita elite

ZAMENIK KOMANDANTA 101. VAZDUŠNO JURIŠNE DIVIZIJE: Ako dođe do napada Rusije na NATO spremni smo da uđemo i u Ukrajinu!

Planeta -

CBS News objavilo je prilog o 101. vazdušnoj jurišnoj diviziji vojske SAD koja se smatra jednom od elitnih jednica vojske američke vojske, čijih 4.700 pripadnika je raspoređeno u Rumuniji kako bi ojačali istočni blok NATO.

CBS Nevs se pridružio zameniku komandanta divizije, brigadnom generalu Džonu Lubasu, i pukovniku Edvinu Mattajdesu, komandantu borbenog tima 2. brigade, na helikopteru UH-60 Crni jastreb u jednosatnoj vožnji do same ivice teritorije NATO-a — samo oko tri milje (oko 5 kilometara) od Rumunska granica sa Ukrajinom.

Oni su novinaru CBS News više puta ponovili da ako borbe eskaliraju ili dođe do bilo kakvog napada na NATO pakt, oni su potpuno spremni da pređu granicu sa Ukrajinom.

101. vazdušna divizija, Vojska SAD, vežba, Ukrajina
foto: Twitter/CBSEveningNews

Od trenutka kada je ruski predsednik Vladimir Putin započeo svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara, njegove snage su napredovale ka severu od Krimskog poluostrva, ukrajinskog regiona nad kojim je Moskva nezakonito preuzela kontrolu 2014. Više od sedam meseci, ruske trupe su pokušao da se progura duž obale Crnog mora u Hersonsku oblast, sa ciljem da zauzme ključne ukrajinske lučke gradove Nikolajev i Odesu. Njihov cilj je da odseku ukrajinski pristup moru, ostavljajući zemlju i njene vojne snage bez izlaza na more, piše CBS News

Ta pretnja, tako blizu teritorije NATO-a u Rumuniji, je razlog zašto je poslata jedna od najelitnijih američkih vazdušnih jurišnih divizija, sa nešto teške opreme.

„Spremni smo da branimo svaki pedalj tla NATO-a“, rekao je Lubas za CBS News.

„Donosimo jedinstvenu sposobnost vazdušnog napada… Mi smo laka pešadiija ali opet, sa sobom nosimo mobilnost .

Prolazeći ka severu duž rumunske obale Crnog mora, Crni jastreb je na kraju sleteo na istureno operativno mesto gde su američke i rumunske trupe gađale mete tokom zajedničke vežbe kopnenog i vazdušnog napada na NATO teritoriju.

Vežba je imala za cilj da ponovo reprizira bitke koje ukrajinske snage svakodnevno vode protiv ruskih trupa, preko granice. Ratne igre tako blizu te granice su jasna poruka Rusiji i američkim NATO saveznicima da je američka vojska ovde.

101. vazdušna divizija, Vojska SAD, vežba, Ukrajina
foto: Twitter/CBSEveningNews

„Pravi smisao za mene, imati američke trupe ovde, je kao da imate saveznike u Normandiji pre nego što je bilo koji neprijatelj tamo“, rekao je rumunski general-major Lulijan Berdila za CBS Nevs, pozivajući se na bitnu bitku iz Drugog svetskog rata na francuskoj severnoj obali. Američke snage uspostavljaju garnizon u vazdušnoj bazi rumunske vojske.

Oko 4.700 vojnika iz matične baze 101. vazdušno-desantne jedinice u Fort Kembelu u Kentakiju, raspoređeno je da ojača istočni bok NATO-a.

101. vazdušna divizija, Vojska SAD, vežba, Ukrajina
foto: Twitter/CBSEveningNews

Mathaidess je rekao za CBS News da su on i njegove trupe bile najbliže američke snage borbama u Ukrajini. Sa svoje tačke gledišta, oni su „pomno posmatrali“ ruske snage, „gradili ciljeve protiv kojih će se vežbati“ i izveli vežbe koje „tačno repliciraju ono što se dešava“ u ratu.

"To nas drži na nogama", rekao je on.

Komandanti "Vrištećih orlova" su više puta rekli za CBS Nevs da su uvek "spremni za borbu još večeras", i dok su tamo da brane teritoriju NATO-a, ako borbe eskaliraju ili dođe do bilo kakvog napada na NATO, oni su potpuno spremni da pređu granicu sa Ukrajinom.

Kurir.rs/CBS News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja