PORUKA SI ĐINPINGA KINESKIM KOMUNISTIMA: Budite smeli u borbi za pobedu, radite teško da bi išli napred!
Foto: Kineska medijska grupa

pOSLE ČISTKI

PORUKA SI ĐINPINGA KINESKIM KOMUNISTIMA: Budite smeli u borbi za pobedu, radite teško da bi išli napred!

Planeta -

Komunistička partija Kine danas je na zatvaranju svog kongresa potvrdila "centralnu ulogu" Si Djinpinga i objavila novi sastav Centralnog komiteta. ; "Budite smeli u borbi za pobedu, radite teško da bi išli napred", izjavio je Si na zatvaranju kongresa u Palati naroda u Pekingu.

Komunistička partija danas je u svoju povelju unela "centralnu ulogu druga Si Djinpinga" u rezoluciji usvojenoj jednoglasno koja, kako izgleda, dodatno jača njegovu unutrašnju moć.

Si đinping će gotovo izvesno biti izabran na mesto generalnog sekretara partije, kada sutra budu objavljena imena. To će mu omogućiti da u martu dobije treći petogodišnji predsednički mandat. ; Da bi ostao na vlasti Si Djinping je iz Ustava 2018. ukinuo limit od dva mandata. ; Partija je objavila danas novi sastav od 205 članova Centralnog komiteta, iz koga je izostavljeno ime sadašnjeg premijera Li Kećijanga i još tri člana Stalnog komiteta Politbiroa, što znači da će Li otići sa tog mesta marta idu'e godine.

Si Đinping, Kina
foto: Kineska medijska grupa

Prema računici Frans presa, novi Centralni komitet partije je 65 odsto rekonstruisan u odnosu na prethodni sastav izabran 2017. To telo u kome ima samo 11 žena, treba da se sastane prvi put sutra. Ono će izabrati 25 članova Politbiroa, kao i svoj Stalni komitet od sedam članova.

Sedmočlani Stalni komitet trenutno u stvarnosti drži vlast u Kini. ; Novi, rekonstruisani Stalni komitet, će biti sastavljen uglavnom od osoba vernih Si Djinpingu, ocenio je stručnjak iz Merkator instituta za kineske studije (Mercis) u Berlinu.

Kongres partije, 20. od formiranja Komunističke partije Kine 2021, održan je u osetljivom kontekstu za Kinu suočenu sa uspooravanjem rasta zbog ponovljenih zaključavanja zbog kovida i diplomatskim tenzijama sa Zapadom.

Tokom sedam dana, oko 2.300 delegata izabrano u raznim telima partije, zasedali su iza zatvorenih vrata sa zadatkom da rekonstruiše vladajući tim partije, analiziraju aktuelna pitanja svetske privrede i zacrtaju dalji smer razvoja zemlje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track