ZELENSKI UBLAŽIO STAV I OTKRIO KOJI USLOV RUSIJA MORA DA ISPUNI DA POČNU PREGOVORI: Polazna tačka je 1991.
Foto: Printscreen Twitter

obelodanio kanadskim novinarima

ZELENSKI UBLAŽIO STAV I OTKRIO KOJI USLOV RUSIJA MORA DA ISPUNI DA POČNU PREGOVORI: Polazna tačka je 1991.

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija mora napustiti teritoriju Ukrajine u granicama iz 1991. godine da bi razgovor bio moguć, objavio je danas Ukrinform.

Zelenski je, kako se navodi, to izjavio u zajedničkom intervjuu kanadskim kanalima CTV i CBS.

"Da bismo razgovarali, potrebno je da se vratimo na trenutak kada su naše države razgovarale – a to je bilo pre rata i pre 2014. godine. Od te tačke možemo da pokušamo da to pitanje rešimo diplomatskim putem", rekao je ukrajinski predsednik.

On je izrazio uverenje da će Rusija "jednog dana" imati rukovodstvo sa kojim će Ukrajina moći da komunicira, uz uslov da Moskva ne vodi rat i ne postavlja ultimatume.

"Hoće li se vratiti odnosi kao pre ovog rata? Siguran sam da ne. Odneli su mnoge ljude i živote. Društvo im to neće oprostiti. Ali, nakon vraćanja teritorija – u zavisnosti od toga po kojoj ceni ih vratimo – politički odnosi će postojati. I ne treba da diktiramo društvu kako da se ponašamo prema državi koja je juče htela da vas zbriše s lica zemlje", poručio je Zelenski.

Ukrinform podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron ranije izjavio kako jedino Ukrajina treba da utvrdi da li je došlo vreme da se vrati za pregovarački sto sa Rusijom.

Kurir.rs/FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track