VIZIJA REALNOG PAKLA: Kako su egipatski raketni čamci ruskim STIKSOVIMA potopili izraelski razarač ELIAT! Smrt je došla s mora
Foto: Printscreen Youtube

boforsi nisu zaustavili let

VIZIJA REALNOG PAKLA: Kako su egipatski raketni čamci ruskim STIKSOVIMA potopili izraelski razarač ELIAT! Smrt je došla s mora

Planeta -

Bitka koja je označila prekretnicu u pomorskom ratovanju u 20 veku, odigrala se pre tačno 55 godina 21. oktobra 1967.

Naime, tog dana dogodilo se potapanje izraelskog razarača "Eliat" protivbrodskim raketama, što je bila prva upotreba takve vrste naoružanja u pomorskom ratovanju.

Potapanje razarača Eliat

Tog 21. oktobra 1967. dva egipatska raketna čamca klase Komar naoružana protivbrodskim raketama P-15 (SS-N-2 Styx po NATO klasifikaciji), nedaleko od teritorijalnih voda Egipta u blizini Port Said presrela su izraelski razarač "INS Eliat".

Naime prema nekim izvorima u napadu učestovovao je i egipatski raketni čamac klase "Osa I". U prilog toj tvrdnji ide i to što je navodno lansirano ukupno šest protivbrodskih projektila . Pošto RČ klase "Komar" nose po dva lansera na bokovima, dok RČ nose po četiri svaki, po dva na boku s leve i desne strane. Egipćani su lansirali šest raketa, koje su sa visokom preciznošću pogodile brod. Bilo kakve rekacije posade nije bilo.

Brod je jedonstavno oteran na dno. Inače raketa P-15 je imala relativno primitivan radarski sistem samonavođenja, koji je bio neotporan na elektronska ometanja, kojih faktički tad Izraelci nisu ni imali.

Ovaj napad je navodno imao svoju prethodnicu u noći 5. na 6. jun te 1967 kada je jedan razarač i nekoliko topovnjača izvršilo neuspešni napad na egipatsku luku port said, ali su bili odbijeni dejstvima obalske artiljerije. Narednog dana egipatske podmornice su navodno uzvratile napad na izraleku luku Haifa.

Izraelci su zatim četri meseca krenuli ponovo, ali su presretnuti.

Dva egipatska raketna čamca klase Komar brojeva „504“ i „501“ u sumrak lansirali su rakete.

Prvo je „504“ započelo napad lansiranjem 2 rakete P-15 direktno na razarač, posada Eilata je videla dva narandžasta bljeska kako iz pravca Port Saida lete prema njima.

Kapetan je naredio povećanje brzine broda na 36 čvorova kako bi pokušali izbeći narandžasti plamen koji je jurio prema njima. Pokušali su izvođenjem cik-cak manevra, ali na nekih 6 nautičkih milja (oko 8 km) od broda rakete su jurnule prema brodu.

Posada je pokušala protivavionskim topovima Bofors kalibra 40 mm da zaustavi rakete, ali bezuspešno.

Prva je udarila u centra broda, a druga je prodrla u motorno odeljenje i eksplodilala. Brod se posle dva sata borbe da se zaustavi prodor vode nagnuo i prevrnuo.

Međutim tu napad nije stao usledilo je drugo lansiranje i to sa čamca 501. Jedna od lansiranih raketa je udarila u prevrnuti brod , a druga je pala u more. Posle dodatne eksplozije razarač je potonuo.

Preživeli sa broda su to definisali kao viziju realnog pakla.

U ovom napadu lanisrane su još dve rakete koje su nalae i pogodile još jedan izraelski brod. Međutim ovu informaciju je nemoguće potvrditi, iako su neki naši pomorski oficiri tvrdili da je to bilo tako.

Egipat, raketni čamci, Eliat, potapanje, razarač
foto: Printscreen Youtube

Posadu razrača činio je 191 čovek. U napadu poginulo je 47 mornara, a njih 152 supelo je da preživi pakao na vodi. Od tih preživela 152 njih 41 je ranjen.

Potapanje razarača INS Eilat od strane egipatskog raketnog čamca Komar-clas sa raketama Styx (SS-N-2), uticalo na preorjentaciju mornarice Izraela da sa razarača pređe na raketne čamce odnosno (topovnjače).

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track