02:54

ŠOK! UKRAJINA U PROBLEMU ZBOG POTROŠNJE GRANATA: Rusi u prednosti 7 PREMA 1! Detaljna analiza trenutne situacije kod Hersona

KURIR TV

ŠOK! UKRAJINA U PROBLEMU ZBOG POTROŠNJE GRANATA: Rusi u prednosti 7 PREMA 1! Detaljna analiza trenutne situacije kod Hersona

Planeta -

Andrej Mlakar, urednik rubrike "Planeta" u Kuriru, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije povodom rata u Ukrajini.

On se dotakao naoružavanja Ukrajine i njenog najvećeg problema na ratištu. Mada takođe se osvrnuo i na izjavu američkog oficira koji je naveo da se Rusi ne žele da ulaze u sukob sa NATO-om i da su im dosta gledali kroz prste.

- Zanimljiv je tekst izašao u Njujorkeru pre 2 dana, odnosi se na to kako su SAD naoružavale ukrajinsku vojsku. Tu ima jedna izjava jednog američkog oficira koji je rekao da su Rusi znali da mi naoružavamo haubicama i znali su rute kojima se krećemo, ali nikada nisu reagovali. Zašto? Pa zato što neće da uđu u direktan sukob sa NATO-om - rekao je Mlakar.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

- Ukrajina je dobila 90 haubica, 16 raketa lansera HIMARS. Mesečni utrošak ukrajinske vojske na pravcu Donbasa i Hersona u napadima je bio 5.000 raketa. Ono što je dokaz jeste određeni broj uništenih haubica. Značajna je bila NATO pomoć jer su ustanovili da su imali samo rezervi granata 152 mm za 14 dana efektivne borbe haubicama. Onda je krenulo traženje granata i utvrđeno je da su samo Rumunija i Bugarska imali te granate kalibra 152 mm. Potom je doneta odluka da se pređe na kalibar 155 mm, tako je i urađeno i krenule su dostave - rekao je Mlakar.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

- Međutim, najveći problem u celoj priči je potrošnja granata koja je ogromna. Ukrajinski komandant artiljerije je rekao da je njihov najveći problem brojčani odnos koji je 7 prema 1. Znači na 7 ruskih oruđa dolazi jedna ukrajinska haubica. To je igra brojki - rekao je Mlakar.

Caesar 155mm, haubica, mobilna haubica
foto: Youtube screenshot/ Mobile Archives

- Ukrajini su potrebni PVO sistemi. Nemci su dostavili jednu bateriju PVO sistema, ali ta jedna baterija nije dovoljna. Kijevu je potrebno najmanje 20 baterija da bi nebo nad gradom moglo da se zatvori - rekao je Mlakar.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:33

Andrej Mlakar o situaciji u Zaporožju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track