SPASENO 1.150 MIGRANATA KOD SICILIJE: Dva tela izvučena iz čamca
ilustracija, Foto: EPA-EFE/STUART BROCK

SPASENO 1.150 MIGRANATA KOD SICILIJE: Dva tela izvučena iz čamca

Planeta -

Dva migranta pronađena su mrtva, a više od 1.150 je spaseno kod Sicilije, saopštila je danas obalska straža.

Rojters je preneo da su 663 osobe i dva tela izvučena iz čamca udaljenog oko 60 milja od Sicilije, a 494 osobe su spašene iz drugog ribarskog čamca bliže ostrvu.

Navodi se da su operacije izveli obalska straža, finansijska policija i brod koji radi za graničnu agenciju Evropske unije Fronteks.

Ističe se da je u međuvremenu izgledalo je da će nova desničarska vlada u Rimu uskratiti pravo na iskrcavanje za oko 380 migranata na brodovima Olšen viking i Hjumeniti 1, plovilima kojima upravljaju dobrotvorne organizacije.

Oba broda koja su tražila sigurnu luku u Italiji ili na Malti "nisu u skladu sa evropskim i italijanskim pravilima o bezbednosti i kontroli granica ili borbi protiv ilegalne imigracije", saopštilo je italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najmanje pet smrtnih slučajeva migranata prijavljeno je od petka na Lampeduzi, malom ostrvu koje je najjužnija tačka Italije i često prva ciljna destinacija za one koji beže iz severne Afrike, a među njima su i četiri bebe, rekao je portparol dobrotvorne organizacije Lekari bez granica (MSF).

Premijerka Ðorđa Meloni je u svom prvom govoru u parlamentu juče upozorila da njena vlada neće dozvoliti ilegalne ulaske u Italiju.

Rojters podseća da je Mateo Salvini, kao zamenik premijera i ministar za infrastrukturu u novoj administraciji, veliki deo političke karijere izgradio na antiimigracionoj platformi.

Agencija podseća i da je novi ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi bio šef kabineta lidera desničarske Lige Salvinija tokom njegovog mandata u ministarstvu unutrašnjih poslova 2018-2019, kada je Italija više puta odbijala da dozvoli migrantima iskrcavanje nakon što su spaseni na moru.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track