ŠOLC O ENERGETSKOJ KRIZI U EU: Može da bude prevaziđena samo uz solidarnost
Arhivska fotografija, Foto: Profimedia

Nemački kancelar u atini

ŠOLC O ENERGETSKOJ KRIZI U EU: Može da bude prevaziđena samo uz solidarnost

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc ocenio je danas u Atini da se trenutna energetska kriza u Evropskoj uniji (EU) može rešiti samo uz solidarnot, iako se Berlin protivi zamrzavanju cene gasa za šta se zalažu druge države u Evropi.

"Naš cilj mora biti sledeći: cene (energije) moraju da se smanje. Slažemo se da kriza može da bude prevaziđena samo uz solidarnost", rekao je Šolc posle sastanka sa grčkim kolegom Kirijakosom Micotakisom.

Olaf Šolc
foto: Profimedia

Šolc je rekao da su na nedavno održanom evropskom samitu "donete veoma dobre i inteligentne odluke".

Nemačka je među zemljama koje se protive zamrzavanju cena gasa koje su poslednjih meseci porasle u većini evropskih zemalja zbog rata u Ukrajini i ekonomskih sankcija uvedenih Rusiji.

Na nedavnom samitu EU je dogovorena "mapa puta" za uvodjenje mera sa ciljem da ograniči skok cena energije.

Olaf Šolc
foto: Profimedia

Međutim, na sastanku ministara energetike EU u utorak, ponovo su se pojavila neslaganja oko ograničenja cene gasa. Ministri su odlučili da se ponovo sastanu 24. novembra da bi pokušali da usvoje paket mera za prevazilaženje energetske krize.

Šolc je s druge strane optužen za sebičnost jer je krajem septembra, bez dogovora s evropskim partnerima, predstavio plan podrške nemačkoj ekonomiji od 200 milijardi evra.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track