SASTANAK SA PUTINOM NE DOLAZI U OBZIR: Bajden odbija susrete sa liderima Rusije i Saudijske Arabije na samitu G20
Foto: Printscreen Twitter

Sastanak na Baliju

SASTANAK SA PUTINOM NE DOLAZI U OBZIR: Bajden odbija susrete sa liderima Rusije i Saudijske Arabije na samitu G20

Planeta -

Bela kuća naglasila je da predsednik Džo Bajden uopšte ne planira bilateralni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20 na Baliju, a njegov ruski kolega rekao je da još razmišlja hoće li ići na ovu destinaciju.

Američki predsednik "uopšte ne namerava da se vidi sa ruskim predsednikom", rekao je u četvrtak njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

U najdužem govoru od početka rata u Ukrajini, ruski predsednik rekao je večeras u Moskvi na političkom forumu sa stručnjacima i novinarima da ne zna hoće li prisustvovati samitu 20 vodećih svetskih ekonomija. "Možda ću putovati. Još o tome razmišljam", rekao je Putin.

Domaćin samita, indonezijski predjednik Joko Widodo, koji očekuje Putinov dolazak na Bali, najavio je mirovnu inicijativu za Ukrajinu i očekuje da se svi učesnici na samiti "uključe u konstruktivni dijalog".

Američki predsjednik Bajden ranije je izjavio da "ne planira" ni sastanak sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom na Baliju. Inače dobri odnosi SAD-a i Saudijske Arabije pogoršali su se otkako je grupa zemalja izvoznica nafte OPEK+, u kojoj je Saudijska Arabija ključni igrač, najavila smanjenje proizvodnje nafte.

Pad proizvodnje mogao bi povećati cene na tržištu, što je nepovoljno za demokrate, koje očekuju napeti izbori na pola mandata i moguća pobeda republikanaca.

Bajden je ranije rekao da će Saudijska Arabija snositi posledice zbog udruživanja s Rusijom u OPEK+ i podrške odluci o smanjivanju proizvodnje nafte. Prošle nedelje Bajden je najavio da do kraja godine planira na tržište plasirati preostalu najavljenu količinu barela iz zaliha, nastojeći obuzdati visoke cene benzina.

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track