POBEDA REPUBLIKANACA NA IZBORIMA BIĆE VELIKA PROMENA? Nešnel interest: Bela kuća će biti PRIMORANA da pregovara sa Kremljom
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

KRITIKE BAJEDNOVE POLITIKE SVE JAČE

POBEDA REPUBLIKANACA NA IZBORIMA BIĆE VELIKA PROMENA? Nešnel interest: Bela kuća će biti PRIMORANA da pregovara sa Kremljom

Planeta -

Ako Republikanska partija pobedi na predstojećim izborima za Kongres, Bela kuća bi mogla da pregovara sa Rusijom, piše kolumnista američkog konzervatingor portala The National Interest Metju Mej.

Autor članka je skrenuo pažnju na izjave lidera republikanaca u Predstavničkom domu Kevina Makartija, koji je prošle nedelje jasno stavio do znanja da će njegova stranka, ako osvoji većinu, preispitati dotok pomoći Ukrajini ili ga čak zaustaviti.

Prema njegovim rečima, uprkos značaju Kijeva za Vašington, Bela kuća ne može da se bavi samo tim problemom.

Mej je izjavu kongresmena opisao kao nagoveštaj da je glavna odgovornost američkih vlasti zaštita interesa birača, i naveo da do sada ponašanje SAD nije bilo na visini zadatka.

Autor smatra da Amerika ima tri cilja: da izbegne direktnu konfrontaciju sa Rusijom, da spreči nepovratno pogoršanje odnosa sa njom i da ograniči ekonomske posledice ukrajinske krize. On je istakao da Bajdenova administracija nije uspela da postigne dva od ta tri cilja.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Tvrdoglavo odbijanje Vašingtona da pregovara o prekidu vatre, ili barem o prekidu vatre, sa Rusijom, licemerno tvrdeći da samo Kijev ima pravo na to, približava svet nuklearnom sukobu, naglasio je Mej.

Po njegovom mišljenju, republikanska većina u Predstavničkom domu moći će da utiče na Bajdenovu politiku prema Rusiji: ako prestanu ili smanje pomoć Ukrajini, Bela kuća će biti prinuđena da otvori direktne diplomatske kanale sa Kremljom. Autor je ukazao i na postepeno iscrpljivanje američkog arsenala zbog pomoći Kijevu.

Osim toga, Mej naglasio da za Amerikance Ukrajina nije glavni spoljnopolitički prioritet. Istovremeno, prema anketi, 85 odsto stanovnika SAD želi da Vašington pruži pomoć Kijevu isto ili manje od evropskih saveznika.

Autor članka je takođe kritikovao Belu kuću zbog jačanja vojnog prisustva u Evropi i opstrukcije formiranja strateške autonomije kontinenta, što je sprečilo saveznike da postanu nezavisni u vojnim pitanjima.

(Kurir.rs/The National interest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track