MIR IZMEĐU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA SVE BLIŽI: Predsednici Pašinjan i Alijev pred Putinom se odrekli UPOTREBE SILE
Foto: EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

sastanak u sočiju

MIR IZMEĐU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA SVE BLIŽI: Predsednici Pašinjan i Alijev pred Putinom se odrekli UPOTREBE SILE

Planeta -

Lideri Jermenije i Azerbejdžana, Nikol Pašinjan i Ilham Alijev, dogovorili su se u Sočiju na trilateralnom sastanku uz učešće ruskog lidera Vladimira Putina da se odreknu upotrebe sile i reše sporna pitanja na osnovu priznanja suvereniteta, navodi se u zajedničkom saopštenju usvojenom na kraju sastanka u Sočiju, prenosi RIA Novosti.

- Dogovorili smo se da se uzdržimo od upotrebe sile ili pretnje njenom upotrebom, da razgovaramo i rešavamo sva problematična pitanja isključivo na osnovu međusobnog priznavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica u skladu sa Poveljom UN i deklaracijom iz Alma- Ate iz 1991. godine“, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, strane su razgovarale o implementaciji tripartitnih sporazuma od 9. novembra 2020. i 11. januara 2021. godine.

Soči
foto: EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK

- Ponovo smo potvrdili našu posvećenost striktnom pridržavanju svih ovih sporazuma u ​​interesu sveobuhvatne normalizacije azerbejdžansko-jermenskih odnosa, obezbeđivanja mira, stabilnosti, bezbednosti i održivog ekonomskog razvoja Južnog Kavkaza. Složili smo se da uložimo dodatne napore u cilju hitnog rešavanja problema. preostalih zadataka, uključujući blok humanitarnih pitanja“, navodi se u dokumentu.

Rusija će pomoći u pripremama za potpisivanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera tri zemlje, Vladimira Putina, ilhama Alijeva i Nikola Pašinjana, koje je izdato nakon trilateralnih pregovora u Sočiju.

U saopštenju koje je objavio Kremlj navodi se da je istaknut značaj aktivne pripreme za postizanje mirovnog sporazuma između Azerbejdžana i Jermenije kako bi se postigao održiv i dugoročan mir u regionu, prenosi TASS.

(Kurir.rs/RIA Novosti/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track