U HERSONU PROŠIRENA ZONA EVAKUACIJE CIVILA! MO Rusije: Masovni udari značajno poremetili lanac komande ukrajinskih trupa
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/STRINGER

Rat u Ukrajini - 251. dan.

U HERSONU PROŠIRENA ZONA EVAKUACIJE CIVILA! MO Rusije: Masovni udari značajno poremetili lanac komande ukrajinskih trupa

Planeta -

Ruske snage izvele su raketne napade na više gradova u Ukrajini, mnogi gradovi bez struje i vode, saopštio je Kijev.

Odbijen je napad ukrajinskih snaga na Herson, tvrdi Moskva. London upozorava Rusiju na ozbiljne posledice ukoliko ona upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom.

Ruska vojska je značajno poremetila komandu ukrajinskih trupa

Ruska vojska je narušila kontrolu Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Kao rezultat masovnog udara 31. oktobra visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na objekte sistema kontrole, komunikacija i energetike Ukrajine, rukovodstvo Oružanih snaga Ukrajine i njihova logistička podrška su značajno poremećen“, saopštilo je ministarstvo.

Delovanje ruske vojske značajno je otežalo transport ukrajinskih rezervi u područja borbenih dejstava železnicom. udari su takođe poremetili proizvodnju u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa zemlje.

Tri teretna broda sa žitaricama na putu ka humanitarnom koridoru

Tri teretna broda natovarena žitaricama napustila su danas ukrajinske luke i krenula ka crnomorskom humanitarnom koridoru, saopštio je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

"Kretanje ova tri broda odobrile su ukrajinska, turska i delegacija UN. Ruska delegacija je obaveštena", naveo je centar, koji nadgleda izvoz ukrajinskog žita prema sporazumu postignutom u julu.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada na crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji.

Ispod ruševina u Nikolajevu pronađeno telo žene

Najmanje jedna osoba poginula je u sinoćnjem napadu na Nikolajev, objavile su hitne službe u poruci na Telegramu.

Dodaju da su u gradu izbila i dva požara i da je uništen veliki broj stambenih zgrada.

Lavrov: Događaji u Ukrajini postali su deo borbe SAD protiv multipolarnog svetskog poretka

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, ne zaustavljaju napore u borbi protiv formiranja multipolarnog svetskog poretka, događaji u Ukrajini su postali deo ove konfrontacije. Ovo se navodi u apelu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova učesnicima Svetske tematske konferencije ruskih sunarodnika koji žive u inostranstvu.

Ukrajina nastavila transport žitarica preko Rumunije

Generalni direktor kompanije „Ukrajinsko dunavsko brodarstvo” Dmitrij Moskalenko najavio je početak projekta „Dunavski put žita”.

„Naša Dunavska ruta žita već počinje da radi. Ovo je sigurna i garantovana isporuka poljoprivrednih proizvoda iz rečne luke direktno do morskog broda velike tonaže. Ceo logistički lanac sprovodi i kontroliše Ukrajinsko dunavsko brodarstvo“, napisao je na svojoj stranici na društvenoj mreži.

Ruska vojna uprava u Hersonu proširuje zonu evakuacije civila

Zvaničnici ruske vojne uprave Hersonske oblasti saopštili su da proširuju zonu evakuacije dalje od reke Dnjepar, rekavši da je moguće da ss ukrajinske snage spremaju za napad na branu Kahovka.

U objavi na Telegramu, Vladimir Saldo, šef regiona na jugu Ukrajine koji podržava Moskva, a koji je delimično okupiran od strane ruskih snaga, rekao je da proširuje područje obuhvaćeno naredbom da se civili evakuišu za dodatnih 15 kilometara i da obuhvataju još sedam naselja, piše Rojters.

Putin: Gasprom ispitao mesto eksplozije na Severnom toku

Predsednik Rusije Vladimir Putine rekao je da je kompanija "Gasprom" pregledala mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda "Severni tok".

"Dobio sam izveštaj (direktora Gasproma Alekseja) Milera da su uradili pregled. Gaspromu je, inače, dozvoljeno da ispita mesta eksplozije", naveo je Putin.

Dodao je da su pronađena dve pukotine na gasovodu – jedna prečnika tri i druga pet metara.

Putin je ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

Napadi na gasovode "Severni tok 1" i "Severni tok 2" izvedeni su 26. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je predstavnike Ratne mornarice Velike Britanije da su učestvovali u planiranju i realizaciji, kako navodi Moskva, "terorističkog napada" u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2", podsećaju RIA Novosti.

Moskva tvrdi da su oni rukovodili i napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u nedelju ujutru.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazvavši ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera", pišu RIA Novosti.

Ruske snage izvele su raketne napade na više gradova u Ukrajini. Na meti su bile elektrane i druga postrojenja u Kijevu, Harkovu, Zaporožju, Čerkasiju, Dnjepropetrovsku i Ljvovu. Uvedena su vanredna isključenja struje.

Nekoliko eksplozija čulo se u glavnom gradu, a stotine hiljada potrošača ostalo je bez struje i vode.

Odbijen napad ukrajinskih snaga na Herson, saopštila je Moskva. Navela je i da je završena delimična mobilizacija 300.000 građana. U takozvanu zonu specijalne operacije do sada je poslato 82.000 mobilisanih vojnika. Kremlj je demantovao i izveštaje britanskih medija da su ruski agenti hakovali mobilni telefon doskorašnje britanske premijerke Liz Tras.

Neizvesno je i dalje učešće Rusije u sprovođenju Istanbulskog sporazuma o žitu. O tome su razgovarali minsitri odbrane Rusije i Turske.

Povratak sporazumu o izvozu žita, tvrdi Moskva, moguć je tek nakon istrage napada dronovima na brodove u Sevastopolju. Traži garancije sigurnosti za civilne brodove nakon napada na rusku crnomorsku flotu. Tvrdi da su ukrajinski dronovi lansirani iz Odese, kao i to da su koristili zonu bezbednosti žitnog koridora.

Prekid učešća Rusije u sporazumu o transportu žitarica preko Crnog mora ima neposredne štetne uticaje na globalno snabedavnje hranom poručuju SAD.

Turska i UN počele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track