IZGLEDAJU KAO SUPERMODELI A ZOVU IH PUTINOVI ANĐELI SMRTI: 16 devojaka, vojnih pilota, ulaze u rat s Ukrajinom! Ovo im je zadatak
Foto: Youtube Printscreen

moskva oformila jedinicu po uzoru na noćne veštice iz II svetskog rata

IZGLEDAJU KAO SUPERMODELI A ZOVU IH PUTINOVI ANĐELI SMRTI: 16 devojaka, vojnih pilota, ulaze u rat s Ukrajinom! Ovo im je zadatak

Planeta -

MOSKVA - Ruska vojska oformila je jedinicu sastavljenu od žena pilota koja je obučena za upravljanje strateškim nuklearnim oružjem.

Vladimir Putin predstavio je takozvane Anđele smrti, tek diplomirane vojne pilote - žene koje su sada deo ruskog vazduhoplovstva. Pilotkinje su predstavljene tokom vikenda na vojnoj parati u Krasnodaru nakon što su se kvalifikovale za Višu školu vojnog vazduhoplovstva Serov.

Prema pisanju britanskih medija, koji tvrde da imaju informacije iz Rusije, novomobilisane pilotkinje obučavaju se za korišćenje strateških nuklearnih bombardera i transportnih aviona.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da žene piloti nastavljaju sjajnu tradiciju koje su pilotkinje imale nekada u Sovjetskom Savezu. Naime, Staljin je dozvolio ženama da upravljaju avionima i bore se tokom Drugog svetskog rata, a njih 23 postale su heroji Sovjetskog Saveza.

Služiće i na porodiljskom

"Vi ste referentna tačka i primer za devojke koje će krenuti vašim stopama", kazao je Šojgu, a nakon toga su odmah počeli da se javljaju kritičari tvrdeći, s podsmehom, kako će se ove "devojke uskoro udati i otići da služe na porodiljskom odsustvu".

Šojgu je ove godine odabrao prvu kandidatkinju Anu Ščebarkovu iz Perma, koja je prvo bila odbijena, kao primer za budućnost. Na paradi je bilo 400 novih pilota, među kojima čak 16 žena, koje su bile, kako izveštavaju medijima, bile oduševljene što su završile obuku i postale deo ruskih oružanih snaga, a to su proslavile bacanjem cveća i novčića u vazduh, oduševljeno podvriskujući.

Kada su 2017. godine započele petogodišnju obuku, devojkama se obratio pukovnik Oleg Pčela koji im je objasnio šta znači biti pilot i koji su zadaci pred njima.

"Devojke su obično vrlo romantične. Međutim, odlično su motivisane, što im omogućava da uspešno upravljaju našim avionima i izvršavaju zadatke koji su im povereni od strane komande. Biti vojni pilot je odgovoran posao. To je teško zanimanje koje zahteva i visoke moralne vrednosti", kazao je Pčela.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track