AMERIČKA STRATEŠKA NUKLEARNA PODMORNICA STIGLA U MEDITERAN: Patroliraće 4 meseca Sredozemljem
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Mornarica sad

AMERIČKA STRATEŠKA NUKLEARNA PODMORNICA STIGLA U MEDITERAN: Patroliraće 4 meseca Sredozemljem

Planeta -

Strateška nukelarna podmornica naoružana balistilkim raketama USS Rhode Island (SSBN 740) stigla je u Gibraltar u planiranu posetu luci, 1. novembra 2022. Ova podmornica zadržaće se u patroliranju Sredozemljem u sastavu 6. flote naredna četiri meseca.

Ovo označava četvrto pojavljivanje strateških nukelarnih podmornica u inostranstvu u poslednjih godinu dana i najintenzvnije je od kraja Hladnog rata.

Ovo kratko zaustavljanje u zoni operacija američkih pomorskih snaga u Evropi pokazuje fleksibilnost i prilagodljivost podmornica koje donose američkim i savezničkim snagama u regionu. Poslednji put kada je SSBN američke mornarice posetio Gibraltar u luci bio je USS Aljaska (SSBN 732) u junu 2021, saopštila je komanda pomorskih snaga u Evropi i Americi.

„Poseta Roud Ajlenda Gibraltaru jača našu čvrstu posvećenost našim saveznicima i partnerima u regionu. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo dele snažnu istoriju saradnje, kroz vežbe, operacije i aktivnosti saradnje poput ove, koje unapređuju naše kombinovane sposobnosti i partnerstvo“, rekao je kapetan Džon Kredok, komandant Operativne grupe 69.

"Složenost, smrtonosnost, a taktička ekspertiza Roud Ajlenda oličava efikasnost i snagu podmorničkih snaga, dodao je on.”

Pre svoje posete luci Gibraltaru, Roud Ajlend je posetila Pomorsku bazu Njegovog Veličanstva (HMND) Klajd u Škotskoj (Faslejn) radi planirane posete luci u julu 2022.

Rod Ajlend, smešten u bazi mornaričkih podmornica Kings Bej, Džordžija, je strateška nukelarna podmornica naoružana interkontinetalnim balističkim raketama Trident II. Podmornica pripada klasi Ohajo. Dodeljena Podmorničkoj grupi 10, Roud Ajlend je jedna od šest podmornica sa balističkim projektilima koje se nalaze u bazi mornaričkih podmornica Kings Bej, Džordžija.

Komandant, Task Force 69 je odgovoran za ratne operacije podmornica u područjima odgovornosti Evropske komande Sjedinjenih Država i Afričke komande SAD.

Konkretno, Task Force 69 se sastoji od napadačkih podmornica i podmornica sa navođenim projektilima sposobne za niz borbenih i misija prikupljanja obaveštajnih podataka.

Više od 80 godina, američke pomorske snage Evropa-SAD Mornaričke snage Afrike (NAVEUR-NAVAF) uspostavile su strateške odnose sa saveznicima i partnerima, koristeći temelj zajedničkih vrednosti za očuvanje bezbednosti i stabilnosti.

Sa sedištem u Napulju, Italija, NAVEUR-NAVAF upravlja američkim pomorskim snagama u područjima odgovornosti Evropske komande SAD (USEUCOM) i Komande za Afriku (USAFRICOM). Šesta flota SAD je trajno dodeljena NAVEUR-NAVAF-u i angažuje pomorske snage kroz čitav spektar zajedničkih i pomorskih operacija.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track