KLIČKO SPREMA UKRAJINSKU PRESTONICU ZA NAJGORE: Pripremamo 1.000 punktova za grejanje stanovnika Kijeva tokom zime!
Pomoć: Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, Foto: AP

situacija kritična

KLIČKO SPREMA UKRAJINSKU PRESTONICU ZA NAJGORE: Pripremamo 1.000 punktova za grejanje stanovnika Kijeva tokom zime!

Planeta -

Snabdevanje vodom uspostavljeno u gradu koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika, a gradonačelnik najavio pomoć građanima

Život u Kijevu, prestonici Ukrajine, postaje sve teži nakon što je u ruskom bombardovanju teško oštećena elektroenergetska infrastruktura, zbog čega je otežano snabdevanje vodom i strujom u gradu koji je pre rata imao 2,8 miliona stanovnika!

Volodimir Kudricki, šef državne kompanije "Ukrenergo", izjavio je da se Ukrajina suočava sa "ogromnom humanitarnom krizom ove zime ako ne spreči kolaps u svojoj isporuci električne energije izazvan neprestanim ruskim bombardovanjem".

Popravka nemoguća

- Situacija je kritična. Ako se ruski napadi nastave, prekidi struje u Ukrajini postaće sve duži i duži. Nemoguće je popraviti mrežu brzinom kojom se ona uništava. Pre poslednjih napada naš glavni cilj bila je isporuka onoliko energije koliko je građanima potrebno. Sada govorimo o tome da li će sistem uopšte funkcionisati - rekao je on za britanski Gardijan.

Red za vodu na javnoj česmi: Predgrađe Kijeva
Red za vodu na javnoj česmi: Predgrađe Kijevafoto: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je izjavio da je u ruskim napadima uništeno 40 odsto elektrana i trafostanica. Koliko je situacija alarmantna svedoči i najava Vitalija Klička, gradonačelnika Kijeva, da će gradske vlasti pripremiti više od 1.000 punktova širom grada u koje građani mogu da dođu da se ugreju.

- Reagovali smo zbog realne opasnosti da sistem daljinskog grejanja bude onesposobljen usled nastavka ruskih napada - rekao je Kličko, bivši svetski šampion u boksu.

U Kijevu je već uvedena racionalizacija potrošnje struje. Gradonačelnik je najavio da se razmatraju različiti scenariji zbog nepredvidivosti ruskih napada:

Centar prestonice: Isključenja struje su redovna
Centar prestonice: Isključenja struje su redovnafoto: EPA

- Najgore je tamo gde uopšte neće biti struje, vode ili grejanja. Za taj scenario pripremamo više od 1.000 punktova za grejanje širom grada. Lokacije će biti opremljene agregatima i imati zalihe potrepština poput vode - dodao je Kličko.

Ideolog i lobista

Oleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, označio je Sergeja Kirijenka, zamenika šefa kancelarije ruskog predsednika Vladimira Putina, kao "glavnog ideologa" za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture.

- On je glavni ideolog i lobista za uništenje naše energetske infrastrukture - tvrdi Danilov.

Ranije je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, rekao da je Kirijenko jedan od potencijalnih Putinovih naslednika.

UKRATKO

- Poljska će na granici s ruskom enklavom Kalinjingrad postaviti privremeno ogradu od bodljikave žice visoku dva i po metra

- Najmanje 12 teretnih brodova sa ukrajinskim žitaricama i dalje je blokirano u ukrajinskim lukama na Crnom moru

- Kako da pregovaramo s Rusijom kad su juče ispalili na nas 54 rakete, upitao je Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine

- SAD su najavile da rade na sistemu za praćenje sveg oružja koje isporučuju Ukrajini

- Ruski FSB je saopštio da je sprečio novi pokušaj sabotaže na Krimskom mostu

Rusija nije odustala

Sporazum o izvozu još važi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je svom turskom kolegi da se Moskva složila da se vrati sporazumu koji je uz posredovanje Turske i UN omogućio transport ukrajinskog žita kroz Crno more, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je rekao da je Šojgu nazvao turskog ministra Hulusija Akara i obavestio ga da će se sporazum o koridoru za izvoz žitarica "nastaviti na isti način kao i ranije".

Predsednik Turske je izjavio da će prioritet biti isporuka žita afričkim zemljama, među kojima su Somalija, Džibuti i Sudan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track